Hlavní obsah

Rath přišel o 30 tisíc z platu, ve věznici náhrady na reprezentaci či ošatné nepotřebuje

Praha
Aktualizováno

Na účet poslance Davida Ratha bude docházet o 29 000 korun méně než obvykle. Kancléř Poslanecké sněmovny Petr Kynštetr rozhodl, že zákonodárce, který sedí ve vazbě, nepotřebuje pobírat k platu všechny finanční náhrady. Upozornila na to Mladá fronta Dnes.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sněmovní kancléř došel k tomu, že David Rath peníze na reprezentaci či dopravu nepotřebuje.

Článek

Rath i po svém zatčení pobíral k platu 56 000 Kč hrubého měsíčně i veškeré náhrady na dopravu, reprezentaci, stravné a ošatné. Tyto náhrady jsou podle zákona vypláceny paušálně, ať poslanec daný měsíc cestuje, reprezentuje a kupuje obleky, či nikoli.

Doposud se zdálo, že peníze nelze Rathovi sebrat. "Litera zákona je skutečně taková, logiku to však v nastalé situaci žádnou nedává. Občanům, kteří platí poctivě daně, se dá takový nesmyslný postup těžko vysvětlit. Proto jsem přivítala, když mě pan kancléř informoval, že po poradě s právníky vyplácení náhrad poslanci Rathovi zastaví," řekla MfD šéfka Sněmovny Miroslava Němcová.

Němcová postup schvaluje i přesto, že Sněmovně hrozí soud, u kterého by se Rath mohl nevyplacených náhrad domáhat. "Existuje naděje, že soud rozhodne podle logiky, a nikoli striktně podle litery zákona. Pak by to byl cenný precedens pro další podobné případy. Pokud ne, žádné velké ztráty Sněmovně nehrozí. Náhrady by se vyplatily zpětně a k tomu možná nějaká menší pokuta," řekla Němcová.

Rathův advokát Adam Černý nemá informace, že by chtěl jeho klient na krok Sněmovny reagovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám