Hlavní obsah

Parkanová bude obviněna během několika dní, řekl šéf protikorupční policie

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Tomáš Martinec informoval o tom, že Vlasta Parkanová bude v souvislosti s kauzou CASA během několika dní obviněna.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel ÚOKFK Tomáš Martinec

Článek

Martinec to řekl České televizi. V Otázkách Václava Moravce navíc uvedl, že trestní řízení proti exministryni obrany kvůli nákupu letounů CASA není postaveno jen na posudku na cenu letounů, podle kterého měl stát nákupem přijít o 658 miliónů korun. Podotkl, že materiálů kolem případu jsou celé krabice.

Právě posudek na cenu, který zpracovala společnost American Appraisal, v týdnu zpochybnil ministr financí Miroslav Kalousek. Podle jeho slov jej prováděla „obskurní“ společnost, v jejímž čele stojí „čistokrevný československý estébák“.

Martinec reagoval také na Kalouskovo tvrzení, že žádost o vydání exministryně obrany Vlasty Parkanové obsahuje nepravdy. Žádost má podle Martince obsahovat pravděpodobnou právní kvalifikaci činu a stručný popis skutků. „Nemůžeme vycházet kompletně z celého spisu,“ řekl s tím, že materiál byl tudíž v pořádku.

Těžko teď říkám policistům, že mají rozvázané ruce

Šéf protikorupční policie také připustil, že kritické výroky na stranu policie může některé její členy znejistit, jsou však podle něj natolik odolní, aby tlak ustáli. Přesto uvedl, že na podobné výroky, kterými policii v minulých dnech častoval Kalousek, jsou zvyklí spíše ze strany podezřelých či obviněných. „Ze strany poslanců a členů vlády mě to mrzí,“ řekl Martinec.

„Obtížně teď přesvědčuji kolegy, že mají nadále rozvázané ruce,“ řekl v narážce na špatnou atmosféru. Navíc připustil, že kvůli současnému klimatu mohou ÚOKFK opustit někteří zaměstnanci. Už koncem loňského roku byl podle svých slov přetřásán kvůli odchodům velkého množství lidí z útvaru. „I to (současná atmosféra v policii - pozn. red.) mohou být argumenty, až se mě letos někdo zeptá, proč lidi odcházejí,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám