Hlavní obsah

ČSSD vyvolá hlasování o nedůvěře vládě

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Sociální demokraté chtějí ve Sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Nelíbí se jim nereagování premiéra Petra Nečase na opakované výzvy k odvolání ministra financí Miroslava Kalouska z vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve Sněmovně

Článek

V pátek odpoledne o rozhodnutí sociálních demokratů informoval partajní předseda Bohuslav Sobotka. Podle něj začne strana již v pátek sbírat podpisy jednotlivých poslanců pod žádost o zařazení hlasování o nedůvěře vládě na program Sněmovny. Ještě v pátek chtějí tuto žádost předat předsedkyni Sněmovny Miroslavě Němcové (ODS).

V pátek pozdě v noci si Sněmovna odhlasovala, že jednání o nedůvěře proběhne ve středu 18. července.

Podle Tejce nebude strana stahovat jednotlivé poslance z dovolených, předpokládá ale, že se všichni kromě zdravotně nezpůsobilých do Sněmovny dostaví.

Důvodem k vyvolání o nedůvěře vládě je podle Sobotky to, že premiér Nečas opakovaně nereagoval na výzvy k odvolání ministra financí Kalouska z vlády. Ten podle ČSSD figuruje v kauze CASA, navíc měl vyvíjet nátlak na některé osoby spjaté s vyšetřováním.

„Jsme přesvědčeni, že jsou tady zcela racionální důvody o tom, abychom hlasování o nedůvěře vládě vyvolali,“ řekl Sobotka.

Výbor požádal Nečase o odvolání Kalouska

Pomyslným posledním soustem se stala slova policejního prezidenta Petra Lessyho o tom, že měl mít s Kalouskem v souvislosti s kauzou CASA telefonát, kdy ministr údajně pronesl „nevhodné výroky na adresu policie“.

Právě telefonní hovor Kalouska s Lessym byl předmětem pátečního jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Na něm opoziční poslanci přijali usnesení, v němž požádali premiéra, aby navrhl Kalouskovo odvolání. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám