Hlavní obsah

Kalousek prý s Lessym mluvil o passatech, ten to popírá a chce na detektor lži

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na jednání bezpečnostního výboru kategoricky odmítl jakékoliv vyhrožování policejnímu prezidentovi. Podle Kalouska hovořil s Lessym o finanční výpomoci pro resort policie, konkrétně peníze na služební passaty. Podle Lessyho to není pravda a je připraven podstoupit vyšetření na detektoru lži.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Opoziční poslanci bezpečnostního výboru na závěr jednání přijali usnesení, v němž požádali premiéra Petra Nečase (ODS), aby navrhl odvolání ministra Kalouska kvůli jeho slovům na adresu policie. Jednání ale opustili koaliční poslanci, opozice tak mohla usnesení hladce protlačit. Kalousek oponoval, že by šlo o výroky na adresu policejního sboru. Vztahovaly se na jednotlivé osoby.

Kalousek popsal, že telefonát se měl uskutečnit 4. července, kdy byl po jednání kabinetu na cestě do Velehradu.

Kalousek prý volal Lessymu kvůli tomu, aby si šéf policie ověřil, že vyšetřovatel kauzy CASA volal ministrovi, nikoliv ministr vyšetřovateli. Tuto část potvrdil i Lessy s tím, že v dalších bodech se neshodnou.

Podle Kalouskovy verze Lessy ministra následně požádal, zda by nebylo možné vypomoci ve státním rozpočtu policii a odkázal na dřívější podobnou výpomoc při nákupu policejních passatů. Ministr prý odpověděl, že potřebuje věc prodiskutovat. Lessymu zavolal podle svých slov za chvíli s tím, ať napíše dopis. Třetí telefonát se měl týkat toho, že si ministr uvědomil, že podobný dopis musí napsat ministr vnitra, nikoliv policejní prezident.

Kalousek tvrdí, že má na telefonát dva svědky a znovu zopakoval slova o policejních provokacích. Poslancům následně připomněl, že nejsou vyšetřovací komisí a věc prověří GIBS.

Lessy nabízí test na detektoru lži

Lessy tvrdí, že o ničem takovém s ministrem nehovořil. Hovor se měl týkat ministrovy stížnosti na vyšetřování kauzy nákupu letounů CASA.

Jeroným Tejc (ČSSD) následně dodal, že test na detektoru lži by měl podstoupit i Kalousek.

Informovat Kubiceho jsem nemusel, tvrdí Lessy

Poslankyni Janu Černochovou (ODS) zajímalo, proč Lessy neinformoval ministra vnitra a proč podle svých slov čekal, až Sněmovna rozhodne o vydání Vlasty Parkanové (TOP 09). Lessy uvedl, že úřední záznam o telefonátu s Kalouskem nesepsal záznam mimo jiné proto, že by jej dostali politici.

Zmínil své spory s ministrem vnitra Janem Kubicem i slova premiéra Petra Nečase (ODS) o "partě plukovníků", která by měla rozhodovat o vládě. Navíc mu to prý neukládá žádný zákon.

Ministr vnitra Jan Kubice se odpoledne obrátil na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, kterého požádal, aby prověřil, zda nedochází k ovlivňování trestního řízení v kauze nákupu letadel CASA i jiných případech. "Přestože z odpovědi policejního prezidenta usuzuji, že k ovlivňování výše zmíněného vyšetřování nedochází, obrátil jsem se dnes dopisem na nejvyššího státního zástupce," vzkázal ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám