Hlavní obsah

Do ostrého provozu šla nevyzkoušená verze, kritizuje registr vozidel primátor Brna

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Primátor Brna Roman Onderka zkritizoval ministra dopravy Pavla Dobeše kvůli novému centrálnímu registru vozidel. Ten byl v pondělí spuštěn a od té doby jej provází samé problémy. Resortu Onderka vyčítá, že pustil do ostrého provozu plně nevyzkoušenou verzi systému.

Foto: Josef Vostárek , ČTK

Centrální registr vozidel se potýkal s problémy

Článek

„I přes sliby Ministerstva dopravy ČR ohledně zlepšení nového centrálního registru vozidel se situace ve většině úřadů pracujících s registrem nijak zvlášť neposouvá vpřed,“ uvedl v pátek mluvčí magistrátu Pavel Žára v reakci na čtvrteční tvrzení ministra Dobeše, že "systém zítra fungovat bude".

Brněnský primátor Roman Onderka se proto do Dobeše zostra pustil. Praxe je podle něj zcela jiná, než jak o ní Dobeš hovoří. „Faktická příprava se odehrála na přelomu června a července a do ostrého provozu šla plně nevyzkoušená verze, nemůžeme se divit, že registr je nefunkční a místo, aby práci ulehčil, tak ji naopak ztěžuje jak občanům, tak úředníkům, kteří musí mnohé informace vypisovat ručně,“ řekl Onderka.

Primátor navíc varoval, že by se pod vlivem současné chaotické situace mohly do registru dostat nepřesné a zkreslující údaje, které by v budoucnu mohly vést k dalším problémům.

Nový registr obslouží mnohem méně lidí

Mluvčí Žára zdůraznil, že už teď se brněnské úřady potýkají s velkými problémy. Týkají se například přihlašování nových vozidel a jejich přeregistrací mezi okresy. U jednotlivých řidičů se navíc zobrazují chybné údaje, přičemž v technickém osvědčení chybí podle něj až 60 procent informací.

Zatímco v předchozím registru obsloužil brněnský magistrát denně kolem čtyř set občanů, v současnosti je to podle Žáry necelá stovka. „Brněnský magistrát dnes (v pátek - pozn. red.) proto zatím vydal pouze 60 pořadových lístků a bude doufat, že stejný počet občanů také obslouží,“ dodal Žára s tím, že v pátek zároveň dorazili lidé, kteří si vyzvedli pořadové lístky v minulých dnech a kvůli nefunkčnosti systému nebyli obslouženi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám