Hlavní obsah

Bývalý šéf dotačního úřadu dostal za úplatky sedm a půl roku

• Aktualizováno
Právo, koc

Na sedm a půl roku do věznice s ostrahou poslal ve čtvrtek ústecký krajský soud bývalého ředitele dotačního úřadu Severozápad Petra Kušnierze. Senát v čele s předsedkyní Kamilou Elsnicovou ho uznal vinným z přijímání úplatků a zneužití pravomocí veřejného činitele. Za korupci půjdou do vězení také jeho tři údajní komplicové, kterým si říkal o úplatky. Shodně dostali pět let za mřížemi.

Václav Poláček v kauze Kušnierz poslouchá vynesení rozsudkuVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Kušnierz, který si rozsudek nepřišel vyslechnout osobně, si podle obžaloby měl prostřednictvím svých známých a spoluobžalovaných Václava Poláčka, Romana Švece a Ukrajince Vladyslava Ivanovyče Hleby říkat o desetiprocentní provize z dotací z evropských fondů, což prý byla v podobných případech standardní taxa.

Další tři obvinění, žadatelé o dotace, vyvázli s podmíněnými tresty. Případ ohlásil jeden z podnikatelů Martin Mikeš, který požadoval u dotačního úřadu peníze na rekonstrukci hotelu na Karlovarsku. Obžalovaným v obavách o projekt zaplatil 250 tisíc korun, oni po něm prý požadovali další peníze.

Někdejší náměstek ministra zemědělství svou vinu u soudu po celou dobu procesu popíral. Jeho obhájkyně Helena Tukinská tvrdila, že v obžalobě popisované skutky neodpovídají důkazům. Není proto divu, že se na místě proti rozsudku odvolala, stejně jako Švec a Hleba. Poláček si vzal lhůtu na rozhodnutí.

Pro Kušnierze čtvrtmiliónová pokuta

Všichni obžalovaní dostali také peněžitý trest, protože jednali ve snaze získat majetkový prospěch. Finanční částky se pohybují od 75 tisíc korun po 750 tisíc korun u Kušnierze.

Kušnierz je od minulého týdne ve vazbě. Je totiž mezi čtyřmi zatčenými po policejní razii přímo v sídle dotačního úřadu. Všichni čelí obvinění kvůli údajným machinacím při čerpání evropských dotací. Vazba byla na něj uvalena pro důvodnou obavu, že by mohl ovlivňovat svědky či spoluobviněné.

Kušnierz přitom pobýval ve vazbě od konce loňského do začátku letošního března, tedy téměř rok. Soud ho do ní poprvé poslal kvůli vyšetřování případu, který dnes ukončil vynesením rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám