Hlavní obsah

Rath podal druhou ústavní stížnost kvůli vazbě

Poslanec David Rath, který čelí podezření z korupce, podal druhou ústavní stížnost. Soud ji obdržel ve středu. Směřuje proti rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem o politikově vazbě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policisté odvážejí Davida Ratha z vládního objektu Spiritka.

Článek

Ústavní soud přitom už v červnu jednu Rathovu stížnost zamítl. Kromě vazby si tehdy stěžoval také na okolnosti trestního stíhání. Rath tentokrát argumentuje například tím, že se krajský soud nezabýval údajnými vadami v předcházejícím řízení. Jde například o podmínky shromažďování důkazů proti poslanci a následné zbavení osobní svobody.

Stížnost by měl posoudit místopředseda Ústavního soudu Pavel Holländer. Není zatím jasné, jak dlouho to potrvá, soud většinou rozhoduje několik týdnů až měsíců. Do otevřených kauz, o kterých dosud pravomocně nerozhodly obecné soudy, zasahují ústavní soudci jen výjimečně.

Vyšetřovatelé viní Ratha z přijetí úplatku. V polovině května jej policisté zadrželi s krabicí od vína, v níž se nacházelo sedm miliónů korun v bankovkách. Podle policie šlo o úplatek za zmanipulovanou zakázku na rekonstrukci buštěhradského zámku. Rath argumentuje, že o penězích v krabici nevěděl.

Za přijetí úplatku hrozí poslanci v případě odsouzení až dvanáctileté vězení. Spolu s ním obvinila policie dalších sedm lidí, například ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou či někdejšího poslance Petra Kotta. Jejich stíhání se údajně týká i dalších zakázek ve Středočeském kraji. Také další podezřelí jsou ve vazbě. Výjimkou je Ivana Salačová, kterou soud už propustil na svobodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám