Hlavní obsah

Nový registr vozidel: Muž měl po třech dnech štěstí, podařilo se mu odhlásit auto

Problémy s novým centrálním registrem vozidel (CRV) přetrvávají i ve středu, třetí den od chvíle, kdy byl spuštěn. Štěpán Smutný se na odboru dopravy libereckého magistrátu pokoušel odhlásit svůj vůz od pondělí. Povedlo se mu to teprve ve středu a patří tak mezi šťastnější občany. CRV totiž stále nefunguje tak, jak by měl.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nefunkční registr vozidel způsobuje problémy mnoho motoristům

Článek

"Chodil jsem po nočních, ale nikdy jsem nevydržel dlouho. Stálo mě to nějakých pět šest hodin života," postěžoval si Smutný.

Hůře je na tom šestapadesátiletý Josef Török, ten na úspěšné vyřízení stále čeká. "Jsem už tady třináctou hodinu. V úterý jsme měli odjet na Slovensko, nechci tam ale jet jen s kupní smlouvou a starým číslem," vysvětloval svou situaci. Obává se, že v takovém případě by ho slovenští policisté pokutovali.

Na odbor dopravy přišel již potřetí, v pondělí jen čekal, v úterý se dokonce dostal k přepážce. "Sepsali jsme to, problém byl ale v tom, že auto je z jiného kraje a nedaly se ověřit jeho identifikační údaje," dodal Török. "Už znám nové číslo auta, ale je mi to k ničemu," konstatoval.

Nefunkčnost registru bere ale sportovně. "Zažil jsem v lednu na úřadu práce i Drábkův systém (systém výplaty sociálních dávek; pozn. red.). To bylo horší. Dnes jsem si přinesl vody a cigarety a budu čekat," řekl.

Chvílemi to funguje, uklidňují úředníci 

Druhý den to na odboru dopravy v Liberci zkouší Simona Reechtbergerová. "Potřebuji jen přepsat adresu," uvedla. Od úřednice se dozvěděla, že může zkusit čekat. "Prý to chvílemi funguje," dodala.

Částečnou nefunkčnost systému potvrdila mluvčí liberecké radnice Pavlína Stránská. "Je to obdobné jako v úterý, něco jde a občas se podaří někoho kompletně odbavit. Zásadním problémem ale zůstává, že nejdou zaregistrovat nová a dovezená vozidla," uvedla Stránská. Úředníci se podle ní navíc obávají, že nový systém nebude rychlejší než předchozí ani v případě, pokud se jej podaří zcela zprovoznit. "V úterý jsme poslali 15 bodů k vyřešení," dodala.

Problém není v nastavení tiskáren

Na přetrvávající nefunkčnost systému upozornila Novinky i vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství v Rýmařově Renata Vyslyšelová. "Nový CRV sice od úterý lze spustit, ale z 85 procent nepracuje, dále jsou v něm tak závažné chyby, že je jasné, že migrace dat se nepovedla a došlo k pomíchání dat," uvedla s tím, že některá byla podle ní převedena částečně a některá vůbec. Připomněla i další nefunkčnosti systému a odmítla tezi ministerstva, že "chyba je v úřednících nebo tiskárnách na úřadech".

"Nový systém není úplný a nelze provádět lustrace pro exekutory, soudy a další třetí osoby, které na to ze zákona mají právo. Nový CRV nespolupracuje se základními registry ani s registrem pátrání po vozidlech," zmínila další problémy.

Nový registr má být podle ministerstva dopravy bezpečnější a přehlednější. Umožní spojení s podobnými registry států Evropské unie, ale například i evidencí kradených aut v zahraničí. Česká republika se zavázala zajistit toto propojení nejpozději k 1. lednu příštího roku. Jeho zavedení však provází po celé republice řada problémů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám