Hlavní obsah

Opozice volá po odvolání Kalouska kvůli jeho výrokům na adresu policie

– Praha
Novinky, val

Soustavná tvrdá kritika ministra financí Miroslava Kalouska na adresu policie kvůli kauze nákupu letadel CASA vyvolala nevoli ze strany opozičních partají. Sociální demokraté požadují rovnou odvolání Kalouska z postu ministra financí, Věci veřejné hovoří o svolání mimořádné schůze Sněmovny, kde by se řešily jeho výroky.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

„Je neuvěřitelné, jaké výroky mohou od člena vlády padat na hlavu policie, premiér by měl konat,“ řekl ve středu šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Nečas by měl podle něj buďto odvolat Kalouska, který podle Tejce „lže a podvádí v kauze CASA“, nebo ministra vnitra Jana Kubiceho kvůli pochybení policie, jak to tvrdí právě ministr financí. „Buď má pravdu jeden, nebo druhý,“ dodal Tejc.

Proti Kalouskovým výrokům se ohradila také šéfka poslanců Věcí veřejných Kateřina Klasnová. „Chování ministra financí je hluboko za hranicí demokratického systému. V jakékoliv jiné zemi by byl takovýto ministr okamžitě odvolán," uvedla Klasnová. Její strana proto zvažuje, zda kvůli Kalouskovi nesvolá mimořádnou schůzí Sněmovny.

Že Kalouskovo chování už překročilo meze únosnosti, míní podle ČTK také předseda KSČM Vojtěch Filip.

Výbor doporučil Parkanovou vydat

Kalousek v souvislosti s kauzou jeho stranické kolegyně Vlasty Parkanové hovořil opakovaně o policejní zvůli a šikaně. Uvedl například, že „jsme svědky bezprecedentního policejního útoku na demokratické rozhodovací mechanismy státu“. Jako jeden z mála se také staví proti vydání poslankyně k trestnímu stíhání. Kvůli Parkanové měl údajně tlačit i na vyšetřovatele případu, což ale Kalousek popírá.

I přes Kalouskovu kritiku sněmovní mandátový a imunitní výbor na svém úterním jednání doporučil Sněmovně vydat Vlastu Parkanovou k trestnímu stíhání. Jednat by o ní měli poslanci zřejmě ve středu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám