Hlavní obsah

Výbor doporučil vydat Parkanovou k trestnímu stíhání

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ada, nig

Sněmovní mandátový a imunitní výbor na své úterní schůzi doporučil Sněmovně vydat Vlastu Parkanovou (TOP 09) k trestnímu stíhání. Zatím není jasné, kdy o jejím vydání poslanci rozhodnou, bude to ale během schůze Sněmovny, která začíná v úterý odpoledne.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlasta Parkanová

Článek

Pro vydání Parkanové hlasovalo deset členů výboru, čtyři se zdrželi, proti vydání byl jeden poslanec. Právu to řekl člen výboru Radek John. Pro vydání Parkanové měli hlasovat kromě opozice také Josef Cogan (TOP 09) a Ivana Weberová (ODS). Proti měla být Jana Kaslová (TOP 09).

Jak uvedla Weberová, která hlasovala pro vydání Parkanové, nezjistil výbor ani v trestním spise ani v jiných materiálech nic, co by ukazovalo na politickou objednávku. „Pokud tam nějaké pochybnosti byly, tak byly v právní rovině, ale nikoli takového rázu, aby to ukazovalo právě na politickou objednávku. Takže si myslím, že tyto otázky musí rozptýlit nezávislý soud, nebo státní zástupce,“ řekla po jednání výboru. Čekala ještě na poslední diskusi na dnešním jednání, ale podle ní ani dnes nezazněly žádné argumenty, které by ji přesvědčily o opaku, a proto hlasovala pro vydání.

Hlasovat by se mohlo už ve středu

Policie viní Parkanovou z toho, že si jako ministryně obrany při nákupu armádních letounů CASA nevyžádala znalecký posudek o ceně. Česká republika tak měla přijít o více než 600 miliónů korun.

Zatím není jasné, jak se k jejímu možnému vydání k trestnímu stíhání postaví Sněmovna. Za Parkanovou stojí například vedení TOP 09, jejíž je členem. Jak prohlásil předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD), k hlasování celé Sněmovny může dojít až po uplynutí 24hodinové lhůty. Předpokládá tedy, že by rozhodnutí mohlo padnout ve středu odpoledne. „Může to být i ve čtvrtek či v pátek, ale preferuji to, aby se hlasovalo ještě tento týden,“ prohlásil.

Výbor se v úterý sešel k jednání o Parkanové potřetí. Poprvé si jeho členové vyžádali od policie detaily o jejím zadržení, na druhé schůzi poslanci vyslechli samotnou Parkanovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám