Hlavní obsah

Na olympijské hry pojedou Klaus, Fiala, Kuba, Vondra. Nečas nejspíš ne

Právo, Oldřich Danda

Mezi fanoušky letních olympijských her v Londýně se objeví i řada českých politiků. Oficiálně tam přijede například prezident Václav Klaus, ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) či ministr školství a tělovýchovy Petr Fiala.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus si olympijské hry nenechá ujít.

Článek

Na rozdíl od fotbalového mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině se v případě olympiády politici nezalekli, že jejich návštěva sportovního klání vzbudí negativní reakce.

„Tuto hru já hrát nechci, podle mého je standardní součástí politika podporovat Českou republiku a olympiádu vnímáme jako významný marketingový atribut pro český byznys,“ řekl Právu ministra průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Jeho ministerstvo v Londýně otevírá na konci července projekt na podporu českého průmyslu.

Politiky přepraví vládní airbus se sportovci

Na olympiádu politiky pozval Český olympijský výbor (ČOV) a nabídl jim i dopravu vládními airbusy, které olympionikům na čas her propůjčila vláda.

„Kromě pana prezidenta, který letí svým speciálem, se tak všichni vejdou do speciálů, které máme objednané pro sportovce,“ řekl Právu generální sekretář ČOV Petr Hrubec. Dodal, že vláda schválila šest až sedm letů vládními speciály. Prezident a ministři školství a průmyslu by se měli účastnit slavnostního zahájení her.

Určitě na několik dní přijedu, zcela jistě si nenechám ujít závod Báry Špotákové.
Alexandr Vondra

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se chystá na konec olympiády a těší se na slavnou českou oštěpařku. „Určitě na několik dní přijedu, zcela jistě si nenechám ujít závod Báry Špotákové,“ uvedl Vondra. Dodal, že přijede podpořit sportovce z Dukly.

„Naše centrum Dukla má v olympijské nominaci 40 procent všech reprezentantů,“ podotkl Vondra. Dodal, že do Londýna poletí zřejmě za vlastní peníze. Právě Vondra si rozmyslel letět vládním speciálem, který letěl pro české fotbalisty do Polska. Jako důvod uvedl, že v napjaté společenské atmosféře nebude dávat novinářům důvody ke kritice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Do Londýna „za své“ přiletí ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), aby fandil českým veslařům. „Slíbil jsem místopředsedovi olympijského výboru Jiřímu Kejvalovi, že přijedu na finále veslařských disciplín, a teď to organizuji,“ napsal Právu.

Na olympiádu nepřijede premiér Petr Nečas. „Myslíme si, že by bylo fajn, kdyby pan premiér na konec her přiletěl, ale zřejmě nepřiletí,“ řekl Hrubec.

Ani předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) se do Londýna nechystá. „Nabídku od ČOV jsem dostal, ale jelikož vím, že pojede prezident Klaus, tak zastoupení bude dostatečně velké,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám