Hlavní obsah

Nechci parazitovat na nedobré náladě, řekl Fischer a začal sbírat podpisy

– Praha
Novinky, val

Ekonom Jan Fischer v pondělí zahájil sběr 50 tisíc podpisů nutných k jeho kandidatuře na prezidenta. Odtajnil zároveň své hlavní úmysly v prezidentském úřadě. S kampaní mu zdarma bude pomáhat majitel reklamní agentury Médea Jaromír Soukup.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Fischer ve své kanceláři.

Článek

Fischer chce zacílit zejména na důvěru občanů v politiku v zemi. Zároveň dodal, že nechce „parazitovat na současné nedobré náladě“, která v zemi panuje. Přímá volba prezidenta podle něj otevírá dveře ke změně současné situace.

Za základní priority si bývalý premiér vytyčil rovněž dobrou reprezentaci České republiky v zahraničí, pořádek a slušnost v tuzemské politice a hledání cest k ekonomické prosperitě. Pokud ve volbě zvítězí, chce být podle svých slov prezidentem moderním, uměřeným a „bytostně nestranickým“. „V této volbě nepůjde o klasické pravolevé soupeření, víc než mezi levicí a pravicí se budou voliči rozhodovat, zda si přejí, nebo nepřejí změnu,“ řekl.

Fischer, který je v současné době viceprezidentem Evropské banky pro obnovu a rozvoj se sídlem v Londýně, zopakoval, že počínaje 1. srpnem nastupuje na neplacenou dovolenou. V okamžiku, kdy bude zaregistrován jako kandidát, rezignuje na svou pozici.

Expremiér v pondělí představil také nový volební transparentní účet, který chce využívat pro financování všech svých aktivit. Financování kampaně musí být podle něj stoprocentně průhledné. „Odmítám peníze politických stran, státních či polostátních firem a peníze nejasného původu,“ zdůraznil s tím, že každá koruna v kampani má mít své jméno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám