Hlavní obsah

Trvám na jmenování Bradáčové, řekl šéf žalobců Zeman novému ministrovi

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se v pondělí sešel s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, aby projednali otázky kolem připravovaného zákona o státním zastupitelství. Hovořili i o možném jmenování Lenky Bradáčové na post pražské vrchní státní zástupkyně (VSZ), na němž Zeman podle vyjádření tiskového odboru ministerstva trvá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Podle ministerstva bude nutné o zákonu o státním zastupitelství ještě vést věcnou diskusi.

"Ministr spravedlnosti Pavel Blažek v této souvislosti zdůraznil, že je potřeba se soustředit zejména na odpovědnost dozorového státního zástupce za přípravné řízení a ochranu ústavních práv a svobod jednotlivců v tomto řízení," uvedl tiskový odbor.

Zeman Blažkovi také sdělil, že nezměnil svůj názor na jmenování Bradáčové šéfkou VSZ.

Nejvyšší státní zástupce návrh podal již v červnu, tehdejší ministr Jiří Pospíšil (ODS) byl podle svých slov připraven žalobkyni jmenovat. Než to stačil udělat, odvolal ho prezident na návrh premiéra Petra Nečase (ODS) z funkce. Spekulovalo se, že právě chystané jmenování Bradáčové bylo důvodem Pospíšilova konce na ministerstvu. Nečas to odmítá.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) uvádí nového ministra spravedlnosti Pavla Blažka do úřadu

Pospíšila nahradil jiný místopředseda ODS Blažek, který je sice právník, v minulosti se však k problematice spadající pod ministerstvo spravedlnosti prakticky nevyjadřoval. V neděli uvedl, že chce jmenování Bradáčové známé například dozorováním korupční kauzy poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha probrat se čtyřmi bývalými nejvyššími státními zástupci, a to s Renatou Veseckou, Marií Benešovou, Vítem Veselým a Bohumírou Kopečnou. Plánuje s nimi hovořit také o připravovaném návrhu zákona o státním zastupitelství.

Při svém nástupu do funkce pak Blažek v souvislosti s novelou uvedl, že se mu nelíbí, že zákon připravovali státní zástupci. Nesouhlasí také s posílením pravomocí Nejvyššího státního zastupitelství. Podle něj je nutné vyvážit pravomoci žalobců kontrolou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám