Hlavní obsah

Ministerstvo zanedbalo kontrolu dotací, z 501 projektů prověřilo dva

Novinky, jas
Aktualizováno

Problémy s dodržováním termínů a zcela nedostatečná kontrola. To jsou výtky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) adresované ministerstvu zdravotnictví. Úřad prověřoval, jak resort nakládal v letech 2010 a 2011 s penězi ve dvou zdravotnických programech, a v pondělí zveřejnil své závěry.

Foto: Profimedia.cz

Peníze z dotací putovaly na projekty pro handicapované

Článek

Program grantové podpory i Program vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením jsou zacíleny na handicapované a na lidi s chronickými onemocněními.

NKÚ ministerstvu vytkl, že nedodrželo časový harmonogram, a připomněl, že pro neziskové organizace, které patřily mezi příjemce financí, je zdržení proplácení nebezpečné a bez dotací se pohybují na hranici přežití.

„Například v roce 2011 některé neziskovky ale na peníze čekaly až do července, přestože o výši dotací mělo být – podle harmonogramu ministerstva zdravotnictví - rozhodnuto nejpozději v únoru,“ upozornil NKÚ.

Pozastavil se rovněž nad kontrolou ze strany resortu. Třebaže v uvedených dvou letech podpořilo v programech 501 projektů, účelnost nakládání s penězi prověřilo ministerstvo pouze u dvou z nich. „To znamená, že zkontrolovalo jen 0,5 procenta z celkového objemu dotací. Veřejnosprávní kontrolu přitom resortu ukládá zákon,“ připomněli kontroloři.

Ministerstvo se ústy náměstka pro zdravotní péči Ferdinanda Poláka proti výtkám ohradilo s tím, že jde o formální pochybení, která "nemají dopad na transparentnost přidělování a efektivitu čerpání prostředků". Připomnělo rovněž, že s termíny bojují i ostatní resorty a problémy jsou dány zejména datem schválení státního rozpočtu a nedodržením podmínek ze strany žadatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám