Hlavní obsah

Exministra Pospíšila chce plzeňská ODS jako svoji jedničku pro krajské volby

Plzeň

Regionální sněm ODS v Plzeňském kraji rozhodl drtivou převahou 73 ze 76 hlasů o změně kandidátky pro krajské volby. V jejím čele nahradí dosavadní jedničku Marcelu Krejsovou odvolaný ministr spravedlnosti a šéf krajské organizace ODS Jiří Pospíšil.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Den poté, co Pospíšila odvolal z funkce premiér Petr Nečas, sešla se v Plzni z podnětu členů strany mimořádně regionální rada ODS. Svému krajskému šéfovi nabídla, aby kandidoval na hejtmana. Pospíšil nominaci přijal.

Nedělnímu regionálnímu sněmu předcházelo ještě schválení nominace oblastní radou a oblastním sněmem. Ostatní jména se na krajské kandidátce o jedno místo posunou. Další změny se na už dříve sestavené kandidátce neočekávají. Kandidátku by pak měla v pondělí schválit výkonná rada ODS.

Dosavadní jednička, bývalá náměstkyně plzeňského primátora Krejsová, uvedla, že ráda svou pozici Pospíšilovi uvolní. Kandidátka tak bude mít větší šanci na dobrý volební výsledek, shodla se Krejsová s dalšími představiteli strany v kraji. Pospíšil o kandidatuře v krajských volbách uvažoval už dříve ještě jako ministr. Na pokyn Nečase, aby ministři nefigurovali na krajských kandidátkách, tak neučinil.

Reklama

Výběr článků

Načítám