Hlavní obsah

Sever Čech zasáhly silné bouře

Novinky, jky
Aktualizováno

Silné bouře trápí Českou republiku už několikátým dnem. V sobotu odpoledne a navečer zasáhly Liberecký a Ústecký kraj. Přívalové deště nebyly tak silné, jak se očekávalo, povodí mnoha řek je však už nasycené. V obou krajích zatím platí povodňové ohrožení. V 17.20 byl na řece Mandavě vyhlášen třetí povodňový stupeň, který ve 20.25 stále trval. Riziko již však postupně klesá.

Článek

"Přes okres Děčín postupuje k severovýchodu pás silných bouřek doprovázených přívalovými srážkami. V následujících třech hodinách bouřky zasáhnou i okresy Česká Lípa a Liberec a může v nich ojediněle spadnout 30 až 70 mm srážek," varoval na svých stránkách odpoledne ČHMÚ.

Podle mluvčího Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáše Marvana vyjížděly hasičské jednotky od 13.00 do 16.45 hodin k 28 zásahům. Nejvíce událostí, konkrétně 12, jich bylo v okresu Teplice. Většinou šlo o zatopené sklepy. Pozdější zásahy se zatím ještě sčítají.

V obci Horní Podluží byl po 16. hodině vyhlášen druhý povodňový stupeň na říčce Lužničce. V 17.20 byl pak vyhlášen třetí povodňový stupeň na řece Mandavě ve Varnsdorfu.

Obyvatele ohrožených krajů meteorologové varují před intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým intenzivním rozvodněním malých toků, potoků a jindy suchých koryt. Hrozí také zatopení ulic, domů, zatopení a podemletí komunikací a další komplikace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám