Hlavní obsah

Meteorologové varují před horkem a dalšími silnými bouřkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v pátek varování před dalšími bouřkami s přívalovými dešti a extrémně vysokými teplotami. Varování platí pro celou Českou republiku. Výstraha platí od 12 hodin až do odvolání.

Foto: Pro Novinky R. Duspara, Novinky

Noční bouře nad Prahou.

Článek

Meteorologové vysvětlili, že nad střední Evropou je zvlněné frontální rozhraní, které odděluje velmi teplý vzduch na jihovýchodě od chladnějšího na severozápadě. Fronta se přitom pohybuje velmi pomalu k východu.

V pátek se odpoledne budou na většině území Čech vytvářet přeháňky a bouřky. Na Moravě a ve Slezsku budou bouřky jen místy v pátek večer a v noci. Přeháňky a bouřky budou hrozit i v sobotu, především v jižních a východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Hrozí i extrémně vysoké teploty. Zatímco na Moravě a ve Slezsku budou místy přesahovat 30 °C, na východě Čech mohou dosáhnout až 36 °C.

Od dvou hodin odpoledne hrozí bouřky v Praze, ve středních Čechách, v Karlovarském a Plzeňském kraji a na severu Čech v Ústeckém a Libereckém kraji. Hrozba skončí už v pátek večer. Na jihu Čech a na Vysočině hrozí bouřky až od 16 hodin, stejně jako v Pardubickém a Královéhradeckém kraji, kde ale hrozí od 12 hodin extrémně vysoké teploty. Nebezpečí bouřek trvá v těchto krajích i po celou sobotu.

Na Moravě v pátek hrozí extrémně vysoké teploty už od 12 hodin, bouřky pak od 16 hodin. Nebezpečí bouřek ale trvá na Moravě po celou sobotu.

Hrozí také bleskové povodně, protože srážky mají být vydatné a půda je již nasycena vodou. Proto mohou hladiny vodních toků rychle stoupat. Na Moravě a ve Slezsku vzhledem k vysokým teplotám a suchu hrozí i nebezpečí požárů. Bouřková činnost má pokračovat i během neděle na většině území ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám