Hlavní obsah

Bouřky s přívalovými dešti a kroupami znovu zasáhly Česko

• Aktualizováno

Bouřky s přívalovými dešti, kroupami a nárazovým větrem ve čtvrtek zasáhly většinu Čech. Na mnoha místech zkomplikovaly dopravu. Někde byly po přívalových deštích zaplaveny vozovky, jinde řidiče trápilo krupobití. Nejhorší následky však měl prudký nárazový vítr, který kácel stromy a lámal větve. Kvůli tomu zůstaly na desítkách míst neprůjezdné silnice.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bouřky byly zpočátku téměř bez pohybu. "Lidé by měli dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví a zásahu bleskem," varovali dopředu pracovníci ČHMÚ a jejich předpovědi se na řadě míst naplnily.

Už kolem 18:00 potrápil řidiče na rychlostní silnici R6 u Nového Strašecí na Rakovnicku silný déšť, snížená viditelnost a zejména krupobití. V podvečer voda po dešti zatopila silnici u mostu v obci Krašovice na Plzeňsku, silnice však zůstala s opatrností průjezdná.

Bouře zkomplikovala i festival Rock for People, který se koná ve Festivalparku v Hradci Králové, kam dorazilo asi 27.000 lidí. Těsně před vystoupením hlavní hvězdy čtvrtečního programu americké skupiny Faith No More začal před devátou hodinou večer silný vítr doprovázející bouřku strhávat stany a prudký déšť donutil účastníky se schovat. Festival musel být proto přerušen a ponořil se bez proudu do tmy. [celá zpráva]

Jihočeští hasiči vyjeli šedesátkrát

Na jihu Čech se bouřky přehnaly především přes Jindřichohradecko, Českobudějovicko a Strakonicko. Jihočeští hasiči napočítali kolem šedesáti výjezdů.

„Většinou se jednalo o popadané stromy přes cestu a v Třeboni jsme čerpali vodu z několika sklepů,“ informovala Právo mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Například na Trhosvinensku i dalších místech kraje doprovázely bouřky také větší kroupy.

Foto: Radka Jiráčková

Na Českobudějovicku centimetrové kroupy naštěstí větší škody nenapáchaly.

„Museli jsme se schovat, protože silnou bouřku doprovázely asi centimetrové kroupy. Naštěstí nezpůsobily žádnou škodu, protože přeháňka trvala jen chvíli,“ sdělila Právu Radka Jiráčková z Ledenic na Českobudějovicku.

V Českém Krumlově na tísňovou linku dostali hasiči hlášení, že ve Vltavě je jedna dívka u jezu a nemůže se odtud dostat. Nakonec jich ve vodě našli sedm. Bouře je zastihla na vodě, příhodu přežily bez újmy. Zázemí jim poskytli českokrumlovští policisté. Podle operačního důstojníka hasičů dívky jely nejspíše na raftu a instruktoři v kanoi, i ty se hasičům podařilo spolu s plovoucími věcmi dostat z vody.

Blesk na jihu Čech zapálil čtyři stromy a jednu zahradní chatku v Českých Budějovicích.

Zaplavený Lochkovský tunel

Večer, když bouřka dorazila do Prahy, byl zaplaven Lochkovský tunel ve směru na dálnici D1. Místo bylo s velkou opatrností průjezdné, utvořila se tam však kolona.

Nejčastěji však dopravu komplikoval silný vítr a spadlé stromy. Na severu Čech policie zaznamenala strom ležící přes silnici v Proboštově na Teplicku, v Jetřichovicích na Děčínsku a v Doksech na Českolipsku.

U obce Stráž pod Ralskem na vozovce ležely dva stromy a množství větví. U Libštátu na Semilsku do spadlého stromu narazilo auto a nehoda se neobešla bez zranění. Ležící kmen se stal zřejmě příčinou dopravní nehody také u Žirovnice na Pelhřimovsku.

Na Vysočině spadl strom i v Ujčově na Žďársku a ve Smrčné na Jihlavsku. Velmi špatná situace je ve Stratově a Lysé nad Labem na Nymbursku, kde podle policie na tříkilometrovém úseku leží šest stromů. Další stromy spadly na Benešovsku, Mladoboleslavsku i jiných místech.

Zcela neprůjezdné byly komunikace mezi obcemi Lomnice nad Lužnicí, Frahelž, Ponědraž a Ponědrážka na Jindřichohradecku a ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku, kde spadlo hned několik stromů. V této oblasti také měla bouřka podle meteorologů řádit nejsilněji.

Na Jindřichohradecku byla neprůjezdná ještě silnice u Kardašovy Řečice, kde přes oba jízdní pruhy ležela větev. Kvůli ležícímu kmenu byla pro auta uzavřena také cesta u Mnichova na Domažlicku, v Chotíkově na Karlovarsku padl strom na elektrické vedení.

Potíže mají i železničář

Kolem 21:00 byly uzavřeny čtyři tratě, na všech ležely kmeny stromů. Na jihu Čech vlaky nejely mezi Třeboní a Majdalenou a mezi Zlivem a Hlubokou nad Vltavou, ve středních Čechách v úseku Olbramovice - Bystřice u Benešova a ve východních Čechách na trati z Újezdu u Chocně do Chocně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám