Hlavní obsah

Soud vzal do vazby prvního ze zadržených kolem eurodotací, zřejmě Kušnierze

Právo, ape

Do vazby poslal ústecký okresní soud prvního ze čtyř lidí, kteří byli v úterý zatčeni policií kvůli údajným dotačním podvodům okolo Regionálního operačního programu Severozápad. Podle soudce Jana Tichého soud od státního zastupitelství návrh na vzetí do vazby dalších obviněných nedostal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadrželi v úterý bývalého ředitele Petra Kušnierze, přímo do sídla dotačního úřadu v Ústí nad Labem si došli pro vedoucí územního odboru Irenu Kotlanovou a právníka úřadu Jana Martinovského. Spolu s nimi zadržela i zástupce mosteckého hotelu Cascade, který žádal o dotaci.

"Potvrzuji, že soudkyně rozhodla o vzetí do vazby muže obviněného v souvislosti s kauzou Úřadu regionální rady Severozápad. Vazba byla uvalena pro důvodnou obavu, že by mohl ovlivňovat svědky či spoluobviněné," informoval soudce Tichý.

Tři lidé spojeni s dotačním úřadem byli obviněni z podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby a poškození finančních zájmů evropských společenství, žadatel o dotaci pak jen z poškození finančních zájmů evropských společenství.

Podle některých informací je mužem, který putoval do vazby, Petr Kušnierz. Toho policisté zatkli už loni v březnu při razii na dotačním úřadě, následně byl ve vazbě skoro rok. U soudu nyní s třemi známými čelí obžalobě z přijímání úplatků, další tři lidé jsou obžalování z uplácení. Kušnierz si měl podle obžaloby říkat o provize za schválení dotací. Soud začal loni na podzim, rozsudek by měl padnout 12. července. Žalobce mu navrhl sedmiletý trest vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám