Hlavní obsah

Nevolejte vyšetřovatelům, nebo vás odvolám, varuje Nečas ministry

Právo, Novinky, ČTK, jas, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) upozornil ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), že jeho telefonát s vyšetřovatelem kauzy nákupu letounů CASA je za hranou. Ve středu Nečas řekl, že to v pondělí Kalouskovi vytkl, a ostatní ministry dnes varoval, že za podobný prohřešek by jim hrozilo odvolání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

S Kalouskem považuje věc za ukončenou tím, že mu důrazně sdělil, že je jeho chování nepřijatelné.

"S panem ministrem jsem na toto téma mluvil v pondělí, jeho postup jsem mu vytknul a řekl mu, že je nepřijatelný. Současně jsem dnes informoval všechny členy vlády, že považuji za důležité, aby se již podobná kauza v případě kohokoliv ani náznakem neopakovala," prohlásil Nečas.

Ostatním členům vlády Nečas ve středu důrazně doporučil, aby s orgány činnými v trestním řízení komunikovali v budoucnu již pouze oficiálně a to elektronickou či běžnou poštou.  "Pokud vzniknou důvodné obavy, že by teoreticky mohli něco ovlivňovat, tak to může mít pro ně velmi závažné konsekvence, včetně odvolání," řekl premiér.

Kalousek minulý týden telefonicky hovořil s vyšetřovatelem kauzy letounů CASA. Ten telefonát označil za nátlak a vyhotovil o něm záznam.

Pravda vyjde brzy najevo, ohradil se Kalousek

"Já chápu pana premiéra, že za současného stavu si nepřeje, aby kterýkoli z jeho ministrů komunikoval s provokatéry z řad Policie České republiky," uvedl k záležitosti Kalousek s tím, že "již žádnému provokatérovi z řad Policie ČR telefon nezvedne".

Ministr dodal, že "skandální pomluvu", která o něm byla minulý týden rozšířena, nepovažuje za náhodu a hodlá se bránit způsobem, který prozatím nebude zveřejňovat. "V tomto případě nelze pravdu utajit dlouhodobě," řekl ministr financí.

Kalousek: Vyšetřovatel volal mně, ne já jemu

Novinkám ministr zároveň sdělil, že k "inkriminovanému rozhovoru" došlo v okamžiku, kdy volal vyšetřovatel jemu, nikoliv Kalousek vyšetřovateli.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Obraťte se na inspekci nebo mlčte, doporučil Lessy Kalouskovi

Policejní prezident Petr Lessy v reakci na Kalouskova slova Právu řekl, že má-li ministr pro svá tvrzení důkazy, nechť se obrátí na Generální inspekci bezpečnostních sborů. "Pokud ne, nechť se podobných komentářů zdrží," dodal.

"My dále nebudeme tyto přestřelky komentovat, abychom nezavdávali příčinu pro vyloučení zkušeného a kvalitního vyšetřovatele z trestního řízení pro možnou podjatost," uzavřel policejní prezident.

Podle týdeníku Respekt měl ministr vyšetřovateli sdělit, že "u policie skončil". Kalousek jakýkoliv nátlak striktně odmítl s tím, že jde o sprostou pomluvu.

Vyšetřovatele pouze upozornil, že kauzu považuje za vykonstruovanou. Detektivovi podle svých slov sdělil, že žalobci posílá odborné stanovisko ministerstva financí, které zpochybňuje důvody policejního obvinění bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09). Tu chce policie stíhat kvůli tomu, že nezadala posudek k nákupu letounů CASA.

Podle stanoviska ministerstva financí nebyl takovýto posudek potřeba.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám