Hlavní obsah

Vláda vzala programu na vzdělání miliardu a dala ji do zaměstnanosti

Novinky, jas
Aktualizováno

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) na svém středečním zasedání rozhodla, že miliarda eur z operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost bude přesunuta do programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Důvodem jsou problémy s čerpáním dotací z EU prvním z uvedených operačních programů. Premmiér to oznámil po jednání kabinetu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s vicepremiérkou Karolínou Peake (LIDEM)

Článek

Nečas uvedl, že další přesunutí až 1,5 miliardy korun může následovat během podzimu.

Premiér rovněž dodal, že podle všeho se České republice nepodaří vyčerpat všechny finanční prostředky, na něž by měla země nárok. Naznačil, že projekty v rámci programu Vzdělání pro konkurenceschopnost jsou v neutěšeném stavu.

V období let 2007 až 2013 může Česko z Bruselu podle aktuálního kurzu uváděného ministerstvem pro místní rozvoj získat zhruba 776 miliard korun. Celkem úřady od roku 2007 proplatily do konce letošního března příjemcům dotací 327 miliard korun.

Problémy s operačními programy má ČR dlouhodobě. Evropská unie proto pozastavila čerpání z fondů a doporučila Česku sjednat nápravu. Opatření, které česká strana uplatnila, posoudí experti. Podle optimistických názorů by mohl Brusel obnovit proplácení dotací v září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám