Hlavní obsah

Učitelé větší ochranu nepotřebují, vláda odmítla zpřísnit tresty za jejich napadení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) na svém středečním zasedání odmítl návrh novely trestního zákoníku, která měla umožnit větší ochranu učitelů a vychovatelů. Návrh z dílny ČSSD počítal s tím, že by útoky na pedagogy během vyučování mohly být postihovány vyšší trestní sazbou.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Vyšší ochranu by měli pedagogové podle předlohy u pěti trestných činů. Jde o vraždu, těžké ublížení na zdraví, ublížení na zdraví, vydírání a nebezpečné vyhrožování. Návrh bez ohledu na stanovisko kabinetu posoudí poslanci.

"Pedagogičtí pracovníci, zejména učitelé a vychovatelé na základních a středních školách, se v poslední době stávají stále častěji cílem fyzických útoků nebo hrozeb násilím ze strany žáků těchto škol," zdůvodňují předkladatelé.

Větší ochranu by mohl žádat kde kdo, myslí si vláda

Vláda ale v návrhu stanoviska poukazovala na to, že tvrzení autorů není podloženo rozborem. Řešení těchto případů by se prý nemělo řešit v trestněprávní rovině, ale prevencí a sociální prací ve školách. Kabinet také připomíná, že na trestný čin spáchaný na učiteli při vyučování je už nyní možné vztáhnout ustanovení o obecně přitěžující okolnosti.

Pokud by byla novela schválena, kabinet se navíc obává toho, že o vyšší ochranu v trestním zákoníku by mohli žádat například pracovníci v sociálních službách, poštovní doručovatelé nebo železničáři a zaměstnanci dopravních podniků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám