Hlavní obsah

Letouny CASA u zkoušek znovu propadly, mají špatnou ochranu

Novinky, jas
Aktualizováno

Letouny CASA, které provozuje česká armáda, v závěrečných vojskových zkouškách systému vlastní ochrany neuspěly v sedmi ze 17 sledovaných oblastí. Závady se týkají systému ochrany letounu a musí být podle ministerstva obrany odstraněny. Dodavateli znovu nabíhají sankce v řádu desítek tisíc korun denně, informoval v úterý mluvčí resortu Jan Pejšek.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Článek

„Na základě výsledků všech zkoušek jednotlivých systémů komise Armády České republiky dospěla k závěru, že systém nevyhověl a vyžaduje úpravy. Z celkového počtu 17 prověřovaných oblastí systém nevyhověl v sedmi z nich. Nejedná se o systémové závady, avšak zjištěné nedostatky musí být odstraněny tak, aby byl systém plně funkční,“ doplnila mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Resort nyní řeší s dodavatelem i výrobcem, jak budou závady týkající se systému ochrany letounu před vnějšími útoky odstraněny. Letouny bez této ochrany nemohou být nasazeny v zahraničních misích.

Ministerstvo řeší problémy s letouny dlouhodobě. Dokonce reálně hrozilo, že nebudou-li letouny splňovat dohodnuté parametry, od smlouvy odstoupí. Loni v listopadu to oznámil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) s tím, že na odstranění nedostatků mají výrobce s dodavatelem šest měsíců. [celá zpráva]

Letouny měly v minulosti opakovaně přikázáno zůstat na zemi, protože nefungovaly komunikační a navigační systémy a posádka při jednom z letů musela vypnout jeden z motorů.

Od února letošního roku jsou letouny opět v plném provozu. [celá zpráva]

V kauze Parkanové jde o nákup letounů CASA

Kvůli údajně nevýhodnému nákupu letounů požádala policie Sněmovnu o vydání  tehdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09). Podezřívá ji z toho, že nezadala posudek na cenu letadel, čímž měl být stát poškozen o několik stovek miliónů korun. [celá zpráva]

Parkanová jakoukoliv vinu odmítá s tím, že povinnost zadat posudek jí žádný zákon neukládal.

CASA v Česku v datech
20. dubna 2009 – Topolánkova vláda, tehdy již v demisi, schválila pořízení čtyř letounů CASA C-295M.
7. května 2009 – Zástupci ministerstva obrany (MO) a společnosti Omnipol podepsali smlouvu o nákupu CASA C-295M.
10. ledna 2010 – První z letounů přistál v Praze.
3. února 2011 – Armáda po problémech jednoho stroje při cvičném letu na nových letounech dočasně zakázala létat.
1. dubna 2011 – Deník Právo uvedl, že armáda bude muset odložit vyslání nových letadel do Afghánistánu, neboť systém ochrany proti raketám, který za 150 miliónů dodal Omnipol, neprošel zkouškami.
4. května 2011 – Armáda opět zastavila provoz letadel kvůli závadě, jež se projevila za letu.
14. července 2011 – Obrana si nechala udělat analýzu, z které vyplývá, že smlouvy nelze vypovědět a resortu nezbývá než dál jednat o odstranění závad.
31. října 2011 – Armáda opět zakázala lety strojů CASA kvůli problémům jednoho ze strojů těsně před přistáním.
27. ledna 2012 – Ministr Vondra oznámil, že pokud všechny čtyři stroje nebudou do konce května zcela funkční, má MO právo odstoupit od smlouvy.
31. května 2012 – Obrana oznámila, že Omnipol a EADS odstranily v dohodnutém termínu závady na avionice letadel CASA. Vojskovými zkouškami ještě prochází systém pasivní ochrany strojů

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám