Hlavní obsah

Čechy zasáhly prudké bouře a lijáky

Aktualizováno

Jihozápadní Čechy zasáhly v noci na úterý velmi silné bouřky, v jižních Čechách dokonce meteorologové varovali, že mohou být extrémně nebezpečné. Lijáky potrápily i severozápad území, například v Mostě vytopily restauraci, stálo v ní půl metru vody.

Foto: Pro Novinky Luboš Jakubčík

Pondělní bouřka v Klatovech

Článek

"Z Bavorska postupuje k severovýchodu pás bouřek, ve kterých se ojediněle mohou vyskytnout nárazy větru přesahující 25 m/s (90 km/h). Zejména v bouřce, která postupuje od jihozápadu do Jihočeského kraje, se mohou ojediněle vyskytovat velké kroupy," upozornil večer Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V pondělí večer bouřky řádily v Karlovarském a Plzeňském kraji. Podle ČHMÚ mohlo místy napršet až 40 milimetrů srážek.

Nad Plzeň černá mračna přišla kolem půl deváté, bouřku doprovázel silný přívalový déšť, voda nestačila odtékat a na některých silnicích se nad kanály tvořily velké laguny. Řidiči kvůli špatné viditelnosti raději zastavovali. Hasiči měli hlášeno přes deset událostí, vyjížděli hlavně k popadaným stromům a zatopeným sklepům.

Podle řídícího důstojníka krajského ředitelství hasičského sboru Jana Hory voda například zatopila náves v Bděněvsi a problémy měli i obyvatelé Plas či Srb u Nepomuka. "Přímo v Plzni se voda valila Nepomuckou třídou, kde ji hasiči odčerpávali," řekl Hora.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Velmi podobný průběh noci měli hasiči v Ústeckém kraji. I oni vyjížděli k asi desítce případů čerpání vody a odstraňování popadaných stromů.

V Mostě vytopil déšť jeden dům a jednu restauraci, v níž stálo asi 50 centimetrů vody, v Děčíně zase na chvíli zatopil Ruskou ulici i hlavní tah na Ústí nad Labem.

V kraji místy napršelo až 20 milimetrů srážek. "Nejvíc zatím spadlo na Měděnci, celkem 23 milimetrů za poslední dvě hodiny," řekla ČTK ve 22:00 meteoroložka Natalija Šustovová. O milimetr méně napršelo v Teplicích, kde přitom tou dobou pršelo jenom hodinu. "Déšť pomalu slábne a hlavní aktivita se přesouvá dál na východ, aktuálně nejvíc prší na východě okresu Děčín," dodala meteoroložka. Déšť navíc provázely velmi silné blesky.

Bouřková oblačnost v průběhu noci zasáhla i střední Čechy, Prahu, i Liberecký kraj. Ve většině českých krajů platí varování do osmé hodiny ráno. Jediným, kde by se už v průběhu noci neměly bouřky vyskytovat, je Karlovarský kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám