Hlavní obsah

Novým ministrem spravedlnosti se stane Pavel Blažek

Právo, Novinky, val, rsk
Praha
Aktualizováno

Novým ministrem spravedlnosti by se v úterý měl stát místopředseda ODS Pavel Blažek. Jmenovat ho má dopoledne na Pražském hradě prezident Václav Klaus. Informoval o tom v pondělí v tiskové zprávě premiér Petr Nečas. Blažek jeho slova následně potvrdil.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Blažek (ODS)

Článek

"Dnes (v pondělí - pozn. red.) jsem prezidentu republiky navrhl, aby jmenoval JUDr. Pavla Blažka, Ph.D., ministrem spravedlnosti. Zítra jej pan prezident v deset hodin jmenuje," sdělil Nečas.

Blažek mu za projevenou důvěru poděkoval. "Vážím si důvěry premiéra a předsedy ODS, který se rozhodl nominovat mne na post ministra spravedlnosti," řekl. "V těchto dnech přerušuji léčbu dlouhodobého onemocnění. Proto žádám média o pochopení, že se k dalšímu vyjádřím až po uvedení do funkce," dodal Blažek.

Ať pokračuje v reformách, přeje si Pospíšil

Exministr Jiří Pospíšil řekl Právu, že nechce komentovat Blažkovo jmenování a tím mu ztěžovat situaci. Podle něj bude důležité, jaké kroky v resortu jeho nový šéf podnikne.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

„Bude důležité, zda bude pokračovat v reformním úsilí. Pro mě je důležitý obsah politiky, ne nějaký osobní úspěch. Pokud bude pokračovat v reformě státního zastupitelství a vybere respektovaného státního zástupce, budu mu jen tleskat a nemám problém pronést slova uznání,“ řekl Pospíšil.

O Nečasových důvodech politici pochybují

V minulosti se jako o novém ministrovi spravedlnosti spekulovalo také o prvním náměstkovi v resortu Danielu Volákovi. Zmiňovala se i jména poslance ODS a předsedy ústavněprávního výboru Sněmovny Marka Bendy a exnáměstka bývalého ministra vnitra Ivana Langera a náměstka na ministerstvu financí Zdeňka Zajíčka.

Politici se zatím spíše vyjadřovali k samotnému odvolání dosavadního šéfa resortu spravedlnosti Pospíšila. Velká část z nich včetně premiérových spolustraníků zpochybňuje Nečasovo oficiální odůvodnění, podle kterého měl Pospíšilův resort příliš vysoké finanční nároky.

Spekulovalo se například o tom, že pravým důvodem mohla být Nečasova nevole přijmout Lenku Bradáčovou jako pražskou vrchní státní zástupkyni, jak to zamýšlel Pospíšil spolu s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

Pavel Blažek

Pavel Blažek se narodil 8. dubna 1969 v Brně. Tam také vystudoval práva na Masarykově univerzitě. V 90. letech pracoval jako advokát ve společnosti Kyjovský, Blažek a kolegové, přechodně například zastupoval stát ve sporu s Diag Human.

Členem ODS je od roku 1998, kdy byl také zvolen do zastupitelstva městské části Brno-Střed. V následujícím volebním období už zasedal v zastupitelstvu i radě města Brno. V roce 2008 se stal navíc členem výkonné rady strany, od roku 2010 je jejím místopředsedou.

Za Pospíšila se brzy po jeho odvolání minulou středu postavila veřejnost. Na několika místech republiky se konaly protestní akce na jeho podporu. O velké Pospíšilově oblibě svědčí i šetření Centra pro výzkum veřejného mínění, podle jehož páteční zprávy je Pospíšil pro lidi šestým nejdůvěryhodnějším politikem v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám