Hlavní obsah

Kalousek: Ať si vyjasní premiér s vyšetřovatelem, co je akceptovatelné a co ne

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) Právu řekl, že ve zprávě, kterou policie žádala Sněmovnu o vydání Vlasty Parkanové, je několik lží. Je prý nutné vyšetřit, kdo za nimi stojí. Za pseudokauzu pak označil svůj telefonát vyšetřovateli, který chce stíhat Parkanovou kvůli údajně předraženým letadlům CASA.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Co říkáte na to, že premiér vyzval Vlastu Parkanovou, aby sama požádala Sněmovnu o vydání?

Bude-li Vlasta Parkanová vydána či nikoli, není v této fázi tak podstatné jako zjistit, že v žádosti, kterou policie adresovala Poslanecké sněmovně, je několik prokazatelných lží.

Myslím, že vyšetření této skutečnosti a motivy, které k tomu vedly, jsou to nejpodstatnější na celé kauze. Protože se zřejmě jedná o privatizaci veřejné moci. Tady jde o principy, ne o jednoho poslance či o názor premiéra.

Premiér říká, že by to bylo lepší, protože by se tak zabránilo spekulacím o tom, že se do vyšetřování zasahovalo. Tím měl na mysl i vás a váš telefonát vyšetřovateli celé kauzy Jiřímu Mazánkovi.

Vyšetřovatel mi dal telefon sám s prosbou, abych ho, když budu mít něco nového, kontaktoval. Tak jsem to udělal. To je uměle vyvolaná pseudokauza. To není žádné ovlivňování vyšetřování.

Samozřejmě, když ministerstvo financí vydalo odborné stanovisko podepřené znaleckým posudkem, tak to na vyšetřování určité světlo vrhá. Z tohoto důvodu nervozitu vyšetřovatelů chápu.

Říkáte uměle vyvolaná pseudokauza, ale premiér na to říká, že kdybyste mu jen popřál dobrý den, tak je to neakceptovatelné narušování vyšetřování, a že proto od vás bude chtít vysvětlení.

Znovu opakuji, vyšetřovatel mi telefon dal sám s tím, že mám zavolat, když k tomu budu mít cokoli jiného. To si musí vyjasnit pan premiér s vyšetřovatelem, co je akceptovatelné a co není. To není můj problém.

Už vás premiér vyzval, abyste mu to přišel vysvětlit?

Ne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám