Hlavní obsah

Teplotní rekordy padly na 33 stanicích, vedro sužovalo především Moravu

V neděli padly teplotní rekordy na 33 meteorologických stanicích. Nejtepleji bylo ve Strážnici na Hodonínsku, kde teplota vystoupala na 35,8 stupně Celsia. Na svém webu to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Petr Hloušek, Právo

ilustrační foto

Článek

Na 19 stanicích bylo naměřeno 34 a více stupňů. Dnes v noci by Česko mohly zasáhnout intenzivní bouřky s prudkým větrem a krupobitím. [celá zpráva]

Teplotní rekordy padaly především na Moravě a ve Slezsku, vedle Strážnice byla velmi vysoká teplota například v Ostravě Porubě, kde dosáhla hodnoty 34,8 stupně, nebo v Lednici na Břeclavsku, kde naměřili 34,6 stupně Celsia. V sobotu byly teploty vyšší než 34 stupňů naměřeny v Brně, Dyjákovicích a v Dobřichovicích.

Vedro způsobilo řadě lidí zdravotní problémy, záchranáři zasahovali u zvýšeného počtu kolapsů. Počátkem příštího týdne by však už teploty neměly překročit třicetistupňovou hranici.

Extrémně vysoké teploty po oba víkendové dny zasáhly i střední a jižní Evropu. Ve španělské Valencii a na některých místech Řecka bylo podle agentury APA naměřeno přes 40 stupňů Celsia. Bouřky pak řádily zejména v Německu, kde usmrtily jednu ženu a zranily kolem stovky lidí.

Anketa

Vyhovují vám současné vysoké teploty?
Ano
30,2 %
Ne
69,8 %
Celkem hlasovalo 28580 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám