Hlavní obsah

Nečas: Sněmovna by měla vydat Parkanovou kvůli kauze CASA

Právo, rsk
Aktualizováno

Sněmovna by měla vydat svoji místopředsedkyni a exministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09) vydat policii. Prohlásil to v neděli v ČT premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že k tomuto názoru ho vede i telefonát ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) vyšetřovateli, který chce stíhat Parkanovou kvůli údajně předraženým letadlům CASA.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas (ODS)

Článek

„Nedovedu si představit, že by Sněmovna, nevydala poslankyni Parkanovou k tomuto řízení. A jsem přesvědčený, že nejlepší řešení i pro TOP 09 by bylo, kdyby Parkanová sama požádala Sněmovnu, aby ji vydala. Bylo by to nejlogičtější a nejsprávnější řešení,“ prohlásil premiér s tím, že by to rozptýlilo všechny otazníky spojené s vyšetřováním kauzy.

Podle Nečase kroky „představitelů TOP 09 jsou nepřiměřené celé situaci“. K tomu, že se kloní k názoru, aby Sněmovna vydala Parkanovou, ho vedl i Kalouskův telefonát vyšetřovateli.

„Lhal bych, kdybych tvrdil, že tomu tak není. Byl to nešťastný a těžko akceptovatelný krok. Nedovedu si představit, že by mě to napadlo. Budu chtít vysvětlení, proč tak učinil,“ řekl Nečas. Podle něj mu ministr neměl kriminalistovi volat, ani kdyby mu chtěl „říci dobrý den“.

O tom, zda by to mohlo oslabit Kalouskovu pozici ve vládě, nechtěl spekulovat. „Zatím znám jen mediální verzi, budu chtít slyšet jeho verzi,“ podotkl.

Vrchního pražského žalobce vybere Zeman a nový ministr

Zda Lenka Bradáčová nastoupí na místo vrchní státní zástupkyně v Praze, nechtěl premiér spekulovat. Podle Nečase však nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který Bradáčovou prosazuje, má dlouhodobě jeho podporu a považuje ho za kvalitního člověka.

Premiér uvedl, že v případě jmenování pražského vrchního žalobce je třeba respektovat dikci zákona. „Vrchního státního zástupce jmenuje ministr spravedlnosti na návrh nejvyššího státního zástupce. Nepochybuji, že zvolí správné jméno,“ řekl s tím, že neočekává konflikt mezi Zemanem a novým šéfem spravedlnosti.

To, že předseda poslanců  TOP 09 a Starostové Petr Gazdík uvedl, že topka trvá na Bradáčové označil za snahu politizovat celý problém. „Je irelevantní, co si o obsazení postu myslí TOP 09 nebo ODS, o tom rozhoduje ministr spravedlnosti a nejvyšší státní zástupce. Žádná politická strana jim do toho nemá strkat nos,“ dodal.

Nečasova slovo o politizaci justice Gazdík odmítl. „Netrváme na konkrétních jménech, trváme ale na tom, aby vůle nevyššího státního zástupce byla politiky respektována. Pokud by to tak nebylo, vyvolalo by to podle nás závažné pochybnosti o nezávislosti justice,“ uvedl.

Podle Gazdíka není možné, aby Zemanovi „politici házeli klacky pod nohy tím, že by odmítali například jeho personální návrhy“. Politici by Zemanovu měli respektovat, dodal.

Náhradník za Pospíšila bude vybrán do úterka

Nečas v neděli zopakoval, že odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila hrála role jeho neschopnost škrtat v resortu a že v něm rozhodnutí se ho zbavit zrálo delší dobu. Nový ministr bude podle premiéra znám nejpozději v úterý, před odletem prezidenta Václava Klause na návštěvu Malajsie.

O konkrétních jménech Nečas spekulovat nechtěl. Debatuje se o poslanci ODS Marku Bendovi, prvním náměstku na spravedlnosti Danielovi Volákovi, o náměstkovi na ministerstvu financí Zdeňkovi Zajíčkovi či místopředsedovi ODS Pavlu Blažkovi.

Premiér naznačil, že nebýt vládní krize v dubnu, Pospíšila by odvolal dřív. „Ostatní ministerstva ODS ušetřila dvakrát až dvaapůlkrát více, než ministerstvo spravedlnosti. Jen Pospíšil vznášel další a další požadavky,“ řekl Nečas s tím, že od nového ministra očekává nejen škrty, ale i strukturální změny. Těm se prý Pospíšil vyhýbal a budoval si hlavně líbivými gesty vlastní pozitivní pověst v médiích.

Premiér uznal, že si odvoláním Pospíšila mediálně nepomohl. „Přiznávám, že doplácím na loajalitu a kolegialitu, kdy minimalizuji kritiku ministrů na veřejnosti a většinu problémů s nimi věřím tváří v tvář,“ řekl s tím, že do budoucna bude svoji nelibost dávat více veřejně najevo, aby to nevypadalo, že šlo o unáhlené rozhodnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám