Hlavní obsah

Přes Česko se ženou prudké bouřky se silným větrem

Aktualizováno

Prudké bouřky postupují přes východ středních Čech, Vysočinu a jižní Moravu k severovýchodu. V bouřkách se vyskytují nárazy větru přes 72 km/h, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Profimedia.cz

Krog by mohl fotit bouře na automatický spínač, avšak jako každý správný fotograf preferuje manuální režim.

Článek

"Během noci budou bouřky směřovat dále na sever a severovýchod ČR, do Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a nadále se v nich mohou vyskytovat nárazy větru přes 72 km/h a krátkodobě také přívalové srážky nebo kroupy," uvedl ČHMÚ.

Meteorologové doporučují, aby si lidé před silným větrem zajistili okna a dveře a odstranili nebo zabezpečili zahradní nábytek, slunečníky a jiné volně položené předměty.

S přechodem studené fronty na východ mají bouřky k pondělnímu ránu slábnout.

Sobotní bouřka lámala stromy

Bouřka v noci na neděli, která se prohnala po půlnoci nad Karlovarským krajem, za sebou nechala především popadané stromy. Hasiči k jejich odstraňování vyjížděli na několika místech, někde poškodily stromy také dráty elektrického vedení. Bouřku doprovázel prudký liják, voda větší škody ale nezpůsobila. K několika zásahům kvůli spadlým stromům vyjížděli i hasiči v Plzeňském kraji, informovali záchranáři.

Sobotní bouřky nad ChomutovemVideo: Emanuel Bořánek, Novinky

V Karlových Varech se v noci při jednom z prudkých poryvů větru ulomila větev ze stromu a zasáhla ženu odcházející z koncertu. Záchranáři ji odvezli do nemocnice k ošetření. Jak oznámila mluvčí krajské záchranné služby Barbora Silná, v tomto případě se jednalo o lehké pohmoždění zad.

Z bouřky měli obavy především návštěvníci filmového festivalu, kteří přespávají ve stanovém městečku v areálu Rolava. Déšť tady natekl zhruba do dvou desítek stanů, těch ale tady stojí kolem stovky. Lidé to brali spíše s nadhledem, dnes ráno se už většina z nich vydávala na projekce. "Asi největším problémem je, že v části areálu prozatím nejde elektřina. Jinak se tu nikdo na nic nestěžoval," řekla recepční stanového městečka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám