Hlavní obsah

Začátek července slibuje nadprůměrné teploty, zejména na Moravě

První prázdninový měsíc by měl být podle meteorologů teplotně nadprůměrný. Velmi teplá bude první dekáda, kdy by hlavně na Moravě a ve Slezsku mohly nejvyšší denní teploty být nad 30 stupňů Celsia. Srážkově by měl být letošní červenec průměrný, uvádí Český hydrometeorologický ústav ve své měsíční předpovědi.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Západ slunce

Článek

Od 1. do 10. července by mělo být oblačno až polojasno, zpočátku budou přeháňky a bouřky na většině území, postupně jen místy. Nejnižší noční teplota by se měla pohybovat mezi 21 a 15 stupni Celsia, nejvyšší denní teploty dosáhnou 24 až 30 stupňů Celsia, přechodně, hlavně na Moravě a ve Slezsku, by mohlo být až 33 stupňů Celsia. V závěru první dekády se trochu ochladí na 21 až 27 stupňů Celsia.

Druhá červencová dekáda by měla být podle současných odhadů většinou oblačná s občasnými přeháňkami, místy s bouřkami. Postupně by srážek mělo ubývat. Nejnižší noční teploty budou mezi 18 a 12 stupni Celsia, denní maxima budou stále jen mezi 21 a 27 stupni.

Závěr bude patrně oblačný

Posledních deset dní v červenci by mělo také být většinou oblačno, místy s občasnými přeháňkami nebo i bouřkami. V závěru tohoto období by se oblačnost měla zmenšovat. Nejnižší noční teploty budou mezi 17 a 11 stupni Celsia, nejvyšší denní 22 až 28 stupňů Celsia, přechodně i kolem 30 stupňů. Na konci měsíce by se pak denní maxima měla pohybovat mezi 26 a 32 stupni Celsia.

Meteorologové upozorňují, že úspěšnost měsíční předpovědi je v případě teplot kolem 75 procent, v případě srážek kolem 50 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám