Hlavní obsah

Někteří poslanci ODS se kvůli odvolání Pospíšila chystají "grilovat" Nečase

Právo, ada, nig

Poslanecký klub ODS čeká zřejmě horké jednání. Část poslanců se chystá vyzvat premiéra Petra Nečase, aby jim podrobněji zdůvodnil náhlé odvolání Jiřího Pospíšila z čela resortu spravedlnosti. Podle nich totiž tento jeho krok mediálně ODS neprospěl a dokonce přebil velké kauzy jiných stran, jako byly případy Davida Ratha (ČSSD) či Vlasty Parkanové (TOP 09).

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS).

Článek

Přestože Nečase v sobotu podpořila většina lídrů strany, když podepsali dokument, ve kterém mj. stojí, že "mediální popularita žádného politika nevypovídá o jeho politických, odborných či manažerských schopnostech", někteří poslanci ODS chtějí slyšet důvody, které k odvolání Pospíšila vedly. [celá zpráva]

Bouřlivou debatu očekává místopředseda klubu Jan Čechlovský, podle kterého určitě průběh uplynulých dní atmosféru poznamená. „Členové klubu mají informace pouze z médií, a protože je odvolání Jiřího Pospíšila věnována velká pozornost, tak se to na klubu určitě promítne,“ řekl Právu.

„Budeme chtít znát všechny důvody, které premiéra vedly k odvolání. Budeme chtít slyšet více, než bylo veřejnosti poskytnuto,“ dodal.

Já odmítám hru na bílého Pospíšila a černého Nečase, je to jistě mnohem složitější. I kdyby to byly jiné důvody, tak věřím, že premiér ví, proč to dělá.
Walter Bartoš

Předseda školského výboru Walter Bartoš je přesvědčen, že případ Pospíšil vládě i ODS nijak neprospěl. Proto čeká razantnější diskusi na klubu. „Jestli předseda strany odvolává místopředsedu strany z postu ministra, tak to není, jako když se odvolává referent na nějakém ministerstvu. Doufám, že si pan premiér svůj krok dobře rozmyslel,“ uvedl.

„Já odmítám hru na bílého Pospíšila a černého Nečase, je to jistě mnohem složitější. I kdyby to byly jiné důvody, tak věřím, že premiér ví, proč to dělá. Faktem je, že premiér může ministra odvolat i bez udání důvodů,“ řekl Bartoš Právu.

Dalšího místopředsedu klubu Jana Bauera vřava po Pospíšilově odvolání netěší, ale respektuje, že je to kompetence premiéra. Připustil, že to ODS nijak mediálně nepřispívá a odvrátilo to pozornost veřejnosti od vážných kauz Ratha a Parkanové.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil (ODS)

„Máme před sebou v létě i na podzim tolik vážných úkolů, že by nebylo dobré, kdybychom se na tomto měli nějak štěpit. Jiří Pospíšil není ani prvním, ani posledním odvolaným ministrem nějaké vlády, tak v tom nevidím drama,“ řekl Právu Bauer.

S velkou diskusí naopak nepočítají šéf klubu Zbyněk Stanjura ani místopředseda klubu a šéf ústavně-právního výboru Marek Benda, o kterém se mluví jako o možném Pospíšilově nástupci v ministerském křesle.

„Nemyslím si, že to vyvolá nějaké pnutí v klubu. Hovořit o tom budeme nejspíš v rámci bodu aktuální politická situace, ale klub bude fungovat profesionálně,“ prohlásil Stanjura.

Postoj plzeňské ODS, která chce Pospíšila do čela krajské kandidátky a počítá s ním v případě úspěchu jako s kandidátem na hejtmana, nevnímá Stanjura jako vzpouru. „Je to jejich výsostné rozhodnutí, a jestli jim to pomůže k dobrému výsledku, pak je to dobře,“ řekl.

Podle Bendy nemá Pospíšil v klubu až tak silné postavení, takže nepředpokládá velkou debatu. „Situace se před blížícím se kongresem lehce zkomplikovala, ale že by to mělo nějaký bezprostřední dopad, si nemyslím,“ dodal Benda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám