Hlavní obsah

Policie vychází ze lživých podkladů, tvrdí Parkanová

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředsedkyně Sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09), kterou chce protikorupční policie stíhat kvůli údajně předraženému nákupu armádních letadel CASA, v pátek přitvrdila. Dva dny poté, co vysvětila svou verzi sněmovnímu imunitnímu výboru, ve svém písemném stanovisku pro média teď rovnou obviňuje policii ze lži.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlasta Parkanová

Článek

Až dosud se omezovala na slova, že postupu policie nerozumí. Policejní lež podle Parkanové spočívá v tom, že detektivové ji viní, že uvedla vládu v omyl, když tvrdila, že přiměřenost ceny letadel ověří ministerstvo financí.

Policie říká, že si ministryně musela být vědoma, že finance nic takového provádět nemohou. Tuto praxi totiž odmítl už v roce 2006 tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka.

„Je to lež, vědoma této skutečnosti jsem si být nemohla, neboť příslušné stanovisko B. Sobotky jsem osobně ani neznala,“ napsala v pátek Parkanová v třístránkovém vyjádření.

Parkanová zpochybňuje posudek

Zopakovala, že letadla jsou vojenský materiál, a tudíž se na ně nemohl vztahovat zákon o majetku státu.

„Policie zcela svévolně pracuje s tvrzením, že vojenskou část nákupu tvoří pouze malé množství z celku. Není známo, na základě jakých informací toto soudí. Naopak, veškeré dostupné informace a stanoviska příslušných orgánů dokládají, že se jedná o nákup vojenského materiálu,“ napsala Parkanová.

Bývalá ministryně rovněž zpochybnila znalecký posudek americké firmy American Appraisal, která ve výpočtu pro českou policii tvrdí, že letouny byly předraženy o 658 miliónů korun.

Obchod se týkal tří strojů CASA za 3,5 miliardy korun a výměny pěti přebytečných bitevníků L-159 za čtvrtý letoun CASA.

Znalec podle Parkanové došel k závěru, že „rozdíl mezi cenou obvyklou 5 ks letounů L-159 a jednoho kusu letounu CASA je nula, zatímco rozdíl mezi obvyklou cenou za tři kusy letounu CASA a cenou skutečně zaplacenou je cca 650 miliónů Kč, což má být způsobená škoda“.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Podle Parkanové však nemohla poradenská firma při zpracování posudku znát skutečnou konfiguraci vojenských letounů, neboť ta vychází z požadavků armády a je vždy tajná.

„Posouzení ceny tedy vycházelo nejspíš z civilní verze letounu,“ uvedla. Připomněla, že posudek jen odhadl cenu strojů CASA a nezohledňoval jejich vojenské vybavení, které cenu armádní techniky může zvýšit až o polovinu.

Exministryně dále zpochybnila ocenění pěti nepotřebných letounů L-159, které byly vyměněny za jeden stroj CASA. Tyto české bitevníky nikdy nebyly prodávány, takže nemohla být známa jejich obvyklá cena. Podle Parkanové byla jejich cena nulová, což podle ní dokazuje i fakt, že výrobce strojů CASA pro ně dosud nenašel uplatnění. Z pohledu ministerstva obrany byla cena bitevníků podle Parkanové dokonce záporná, neboť zprovoznění každého jinak neprodejného kusu by vyšlo na 80 miliónů korun a další milióny stála konzervace a uskladnění.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letoun L-159 Alca českého letectva

Z vyjádření Parkanové plyne, že znalec obchod ocenil mylně proto, že nákup letounů CASA posuzoval odděleně jako dva případy, zatímco pro ministerstvo obrany i pro vládu bylo klíčové spojení obou transakcí, neboť to byla „první a zřejmě poslední šance“ umístit přebytečné L-159 mimo Armádu ČR.

Parkanová se ve svém stanovisku také pustila do některých členů imunitního výboru, kteří prý při jednání chtěli jít nad rámec toho, co tvrdí policie.

„Chci zdůraznit, že se nejedná o korupční kauzu, a není to ani kauza nákupu letounů CASA. Je to kauza, zda měl a mohl být zpracován znalecký posudek. Tvrdím, že neměl, protože to ani není možné. Z tohoto pohledu považuji postup policie za nepochopitelný,“ zopakovala exministryně.

Opozice se podle ní snaží vyvolat dojem, že je jasně doložena škoda. „Já jen tvrdím, že za ni nejsem odpovědná. To je nesmysl,“ napsala Parkanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám