Hlavní obsah

Ochrana letounů CASA proti raketám stále plně nefunguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Systém pasivní ochrany proti naváděným raketám vojenských dopravních letadel CASA stále není plně funkční, jak požaduje armáda. Ministerstvo obrany proto španělskému výrobci letadel opět obnovilo povinnost platit sankce, uvedla ČTK s odkazem na zdroj obeznámený s technickým stavem strojů.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Článek

Ochrana proti raketám byla v červnu testována v Anglii. Podle dřívějšího vyjádření společnosti Omnipol, která systém známý pod zkratkou DAS dodala, testování dopadlo úspěšně. Armáda ovšem nechtěla údaj potvrdit, dokud nevyhodnotí všechny výsledky zkoušek.

Letoun nemůže do Afghánistánu

Systém ochrany proti naváděným raketám zhruba před rokem neprošel armádními zkouškami, neboť u něj byly zjištěny nedostatky. Po jejich odstranění již ale měl fungovat správně. Obrana uvádí, že kvůli nesprávnému fungování DAS nemůže letadla CASA vyslat do zahraniční mise v Afghánistánu. Omnipol od počátku namítá, že systém není pro nasazení letounů v asijské zemi potřebný a jiné státy provozují stejné stroje i bez této ochrany.

U nových letadel se projevily i jiné nedostatky. Kvůli nim v minulosti účtovalo ministerstvo obrany španělskému konsorciu EADS sankce. Podle vedení ministerstva obrany ale nakonec byly nesrovnalosti odstraněny v termínu. Nyní bylo "penále" obnoveno. Obrana prý kromě peněz požadovala materiální plnění, tedy například ve formě náhradních dílů na letouny CASA.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Česká republika získala ze Španělska čtyři nová dopravní letadla. Jeden stroj vyměnila za čtyři bitevníky L-159 z produkce Aera Vodochody. Vedení ministerstva obrany se v lednu v rámci postihu za nedostatky v dodávce dohodlo s výrobcem EADS a dodavatelskou firmou Omnipol na vrácení jednoho dvoumístného stroje L-159. Podle informací ČTK se bitevník do ČR ze španělské Sevilly vrátí ve druhé polovině července.

Nákup dopravních letadel CASA, které provázely při provozu problémy, byl podle odborníků i médií podezřelý. Policie kvůli smlouvě nyní žádá Sněmovnu, aby jí vydala k vyšetřování tehdejší ministryni obrany Vlastu Parkanovou. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám