Hlavní obsah

Česko se kaje, napsalo do Bruselu, jak chce řešit problémy s dotacemi

Novinky, val
Praha

Česká republika zaslala Evropské komisi dopis s návrhem náprav systému čerpání peněz z evropských fondů. Informovala o tom v pátek ministerstva pro místní rozvoj a financí, která odeslala dopis již o den dříve.

Foto: Profimedia.cz

Česko zaslalo do Bruselu dopis s výčtem učiněných nápravných opatření. Nyní je řada na Evropské komisi.

Článek

Dopis, který je adresovaný řediteli pro regionální politiku Evropské komise Walterovi Deffaa, informuje o tom, že Česká republika splnila úkoly, které mají přinést nápravu v oblasti čerpání evropských dotací v souladu s požadavky komise.

Vláda schválila harmonogram jednotlivých kroků Akčního plánu již v dubnu. Ministerstvo pro místní rozvoj v rámci změn například proškolilo více než 4000 úředníků a přepracovalo metodiku pro vypisování veřejných zakázek spojených s čerpáním peněz z fondů EU. Přijalo také nová pravidla pro výběr zaměstnanců, kteří mají na starosti právě realizaci čerpání peněz z EU.

Komise možná vyšle ověřovatele

„Veškeré kroky spojené s plněním Akčního plánu byly průběžně konzultovány v Bruselu, aby byly co nejefektivněji naplněny požadavky Evropské komise a bylo tak nalezeno skutečné řešení problémů pozastaveného čerpání finančních prostředků z fondů EU,“ ubezpečilo ministerstvo pro místní rozvoj.

V současné době je na řadě Evropská komise, která ověří přijatá opatření. Podle resortu nelze vyloučit, že si vyžádá doplňující informace, případně že vyšle do Česka úředníky na kontrolu. Teprve pak komise rozhodne, zda obnoví finanční toky mezi Bruselem a ČR.

Pakliže by komise rozhodla v neprospěch ČR, mohlo by Česko přijít až o desítky miliard korun z EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám