Hlavní obsah

Pospíšil: O hejtmanství nehovořte, není jisté, že ODS uspěje

Právo, Radim Vaculík

Jiří Pospíšil, který byl ve středu odvolán z funkce ministra spravedlnosti, se v rozhovoru pro Právo vyjádřil ke své případné kandidatuře na hejtmana Plzeňského kraje. Upozornil na to, že ODS to jako vládní strana bude mít v krajských volbách těžké, a není tak jisté, že uspěje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

Jak to bude s vaší kandidaturou na hejtmana Plzeňského kraje? Přijmete ji?

Reaguji na výzvy svých spolustraníků z Plzeňského kraje, kteří se cítí naštvaní tím, co se stalo, protože to nevnímají jen jako věc, která se týká mě, ale týká se i ODS v Plzeňském kraji - jsem tam dlouholetý předseda, který tu ODS dlouhodobě reprezentuje a vede.

Proto mně nabídli, zda bych nechtěl stát v čele krajské kandidátky. Já avizuji, že se nijak do této pozice netlačím, nehrnu a netoužím po tom. Pokud však regionální ODS dojde k závěru, že by sama považovala za dobré, abych stál v čele té kandidátky a pomohl tak ODS v Plzeňském kraji ve volbách, tak jsem připraven na kampani makat a na té kandidátce být.

Jako lídr?

To záleží na nich. Není to něco, po čem bych toužil a zcela upřímně si řekněme, že vládní strany uprostřed svého volebního mandátu mají vždy mnohem obtížnější uspět v krajských volbách. To, že ODS uspěje, není samozřejmě vyloučené, ale není to stoprocentní, takže o nějakém hejtmanství bych daleko nehovořil. Spíš než touhu být hejtmanem to vnímám jako službu a pomoc regionální ODS.

Určitá šance, že byste vzhledem ke své nynější oblíbenosti mohl být zvolen, tam ale je?

Zvolen asi budu jako krajský zastupitel, ale víte dobře, že v krajských volbách bohužel převládají celostátní témata. Vláda dělá a bude muset dělat další nepopulární kroky a já se obávám, že ta šance na úspěch není zas až tak veliká. Chci se ale aspoň zapojit v regionální politice, protože i kdybych třeba nebyl hejtmanem a byl zastupitelem, tak z pozice člověka, který už jaksi má něco odslouženo na centrální politické úrovni, mohu v lecčems Plzeňskému kraji pomoci. Moje práce v zastupitelstvu může být přínosem.

Pokud byste se stal hejtmanem, zůstal byste i poslancem?

Kdybych byl náhodou hejtmanem, tak bych se chtěl naplno věnovat hejtmanství. Já nedělám nic napolovic.

Rezignoval byste na poslanecký mandát?

Uvidíme. Nebudu teď dávat žádná silná prohlášení ve chvíli, kdy medvěd ještě běhá po lese a my už si ho porcujeme. Kdybych byl ale hejtmanem, tak budu volit takovou variantu svého působení na centrální úrovni, která bude pro výkon té funkce příznivá. Teď nevím, zda nebude dobré, abych byl současně poslancem a měl tak vazby na centrální orgány veřejné moci a mohl tak pro Plzeňský kraj leccos udělat.

Například středočeský hejtman David Rath byl také poslancem.

Ano. Víte dobře, že hned několik hejtmanů sociální demokracie vykonávalo současně dvě funkce. Mně nejde o to mít dvě funkce. Kdybych je náhodou vykonával, tak se platu jedné z nich vzdám ve prospěch nějakého občanského sdružení nebo charity. Pro mě je důležité to ale nastavit tak, abych byl pro svůj kraj co nejvíce užitečný.

Nevylučujete tedy, že byste vykonával obě funkce?

Pokud by tato varianta nastala, tak bych se určitě vzdal jednoho z platů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám