Hlavní obsah

Pospíšilově žádosti o peníze, kvůli které byl odvolán, požehnal Kalousek

Právo, Jiří Hardoš, Jan Martinek

Žádost exministra Jiřího Pospíšila (ODS) o navýšení rozpočtu ministerstva spravedlnosti na příští rok, kterou premiér Petr Nečas (ODS) odůvodnil jeho okamžité odvolání s tím, že má demoralizující účinek na celý kabinet, podpořil ještě před jejím vznesením na úterním jednání vlády ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Klíčové ministerstvo tedy na navýšení rozpočtu Pospíšilova resortu nic „demoralizujícího“ nevidělo. Tato informace výrazně zpochybňuje podstatu Nečasova vysvětlení důvodů pro odvolání ministra spravedlnosti.

Jednání mezi Pospíšilem a Kalouskem se odehrálo v pondělí na ministerstvu financí. Kalousek měl sice pro příští rok pro Pospíšilův resort původně připraven předběžný rozpočet ve výši 20,2 miliardy korun, ale nakonec argumenty ministerstva spravedlnosti uznal a byl připraven je podpořit.

„My jsme přesvědčili po dlouhém a obtížném jednání ministerstvo financí, aby podpořilo naši žádost,“ řekl ve čtvrtek Právu ekonomický náměstek ministerstva Pavel Kasík.

Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Petry Hrubé bylo dojednáno navýšení rozpočtu o celkem 950 miliónů korun. Z toho 250 miliónů by mělo resortu připadnout v případě, že by se mu podařilo prodat nějaký majetek. Dalších 700 miliónů by mělo ministerstvo dostat z vybraných soudních poplatků, které jinak směřují do státní kasy.

„Během pondělního jednání bylo rovněž dohodnuto, že o uvedených úpravách bude vládu informovat Kalousek,“ sdělila mluvčí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Vše proběhlo v klidu

Z dostupných informací není zřejmé, že by kvůli žádosti vznikla na úterním jednání kabinetu nějaká roztržka.

Pospíšil naopak říká, že vláda žádost podpořila a vše proběhlo v klidu. Pochvaloval si pro Právo, že v úterý vydobyl pro resort na příští rok o miliardu navíc.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) Právu ve čtvrtek sdělil, že podle jeho názoru jde o nedorozumění.

„Měl jsem intenzivní pocit, že pan premiér hovořil v souvislosti s odvoláním pana Pospíšila o něčem jiném, a sice o letošním rozpočtu. Už proto, že použil slovo rozpočet. Ano, vláda jednomyslně souhlasila, že se příjmy a výdaje kapitoly ministerstva spravedlnosti navýší na příští rok o 950 miliónů. Ale to se neschvaloval rozpočet, ale výdajové limity na příští rok,“ řekl Právu Kalousek.

Dodal, že na zasedání vlády, které předcházelo Pospíšilovu odvolání, žádná diskuse o navýšení rozpočtu pro tento rok nebyla.

O to podivnější je způsob, který premiér Nečas zvolil pro Pospíšilovo odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám