Hlavní obsah

Česko čeká nejteplejší začátek prázdnin za víc než sto let

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika si možná brzy zapíše nový meteorologický rekord. Nadcházející dny totiž budou patřit k historicky nejteplejším, meteorologové hovoří dokonce o překročení 107 let starého rekordu z Klementina, kdy bylo 1. července naměřeno 34,2 stupňů Celsia. Podle Dagmar Honsové z Meteopressu by mohl tento rekord v neděli padnout.

Foto: Profimedia.cz

Teploty by se měly o víkendu vyšplhat i na 35 stupňů Celsia.

Článek

„Čeká nás zřejmě nejteplejší začátek července od roku 1905, v neděli 1. července se totiž teploty zřejmě vyšplhají až k 35 stupňům Celsia,“ řekla Honsová.

Horké dny by měly začít už od čtvrtka, kdy se rtuť teploměrů vyšplhá k 22 až 26 stupňům. V pátek se pak budou pohybovat mezi 28 až 32 stupni, přičemž má být převážně jasno až polojasno. V odpoledních hodinách mohou přijít slabé dešťové přeháňky, případně bouřky.

Nejteplejšími dny budou sobota a neděle. „Je třeba upozornit, že o víkendu budou i tropické noci,“ zdůraznila Honsová s tím, že teplotní minima se v těchto dnech mají pohybovat mezi 21 až 16 stupni. Odpoledne pak teploty vystoupají v sobotu na 30 až 34 stupňů, v neděli můžeme očekávat ještě o stupeň víc.

„Pro oba dva dny platí, že bude zpočátku dne jasno, odpoledne se místy mohou vyskytnout přeháňky a bouřky, které mohou být silné a doprovázené přívalovým deštěm, krupobitím nebo nárazovým větrem,“ podotkla Honsová. Podle ní se však má jednat pouze o jevy lokálního charakteru.

Po víkendu by měly teploty mírně klesnout. V pondělí na 29 až 33 stupňů, v následujících třech dnech na 26 až 30 stupňů. Noční teploty přitom budou nadále vysoké. Přes den bude slunečno, odpoledne mohou přijít přeháňky a bouřky.

ČHMÚ vydal varování

Před extrémními teplotami ve čtvrtek v poledne varoval i Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Vydal varování pro celou Českou republiku.

Meteorologové doporučují, aby lidé v daných dnech omezili tělesnou zátěž na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Lidé by také měli zvýšit přísun nealkoholických neslazených nápojů bez kofeinu. Při pobytu na přímém slunci by měli používat ochranné prostředky.

Reklama

Výběr článků

Načítám