Hlavní obsah

Ředitel Národního parku Šumava ve funkci končí

– Praha
Novinky, val

Ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský ve funkci skončil, odvolán bude zřejmě ve čtvrtek. Sám již během dne připustil, že je jeho odvolání v blízké době možné.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Stráský

Článek

"Vím o tom, že se pan ministr Chalupa chystá v nejbližších chvílích tento krok učinit. Ale kdy to přesně bude, vám neřeknu," potvrdil ČTK Stráský ve středu vpodvečer. Jeho nástupcem by měl být dosavadní náměstek Jiří Mánek.

O odvolání šéfa národního parku se spekulovalo od pondělka v souvislosti s obnovou kácení kůrovcem napadených stromů v lokalitě Na Ztraceném. Diskuse o konci Stráského angažmá eskalovaly ve středu, zatím však byly všechny informace pouze neoficiální.

Stráského rezignaci nahrává například fakt, že byl do čela národního parku zvolen dočasně loni v únoru, a to podle jeho slov na dobu zhruba jednoho a půl roku. Bezprostřední příčinou k jeho odvolání by však mohl být dopis Evropské komise, která počátkem týdne zkritizovala přístup parku v boji s kůrovcem.

Stráský je bývalým ministrem dopravy a zdravotnictví. Dvě volební období zasedal za ODS v Poslanecké sněmovně. V roce 2006 se stal předsedou Klubu českých turistů a v roce 2011 převzal místo ředitele NP Šumava. Jako člověk, který byl ze svých předchozích angažmá znám nekompromisními řešeními, byl pověřen právě bojem s kůrovcovou kalamitou na Šumavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám