Hlavní obsah

Mobily mrtvých z chorvatského autobusu stále zvonily, popsali psychologové

brno

Psychologové, které vyslala policie na místo nehody autobusu v Chorvatsku, popsali, jak se cestující v nemocnicích chovali disciplinovaně a vzájemně si dávali přednost. Jeden z nich, Lukáš Lazecký, také řekl, že nejhorší bylo, když při třídění věcí stále zvonily telefony lidí, kteří při nehodě zemřeli. Volali jim příbuzní.

Foto: Cropix

Na leteckém záběru českého autobusu, který havaroval v Chorvatsku, je vidět, jak ničivý byl náraz.

Článek

"Není možné tyto telefony zvednout. Pokud jejich majitelé zahynuli, je vždy třeba ověřit jejich totožnost. Volajícím bychom vlastně ani neměli co říci. Tady je prostě nutné respektovat určitý úřední postup," zdůraznil psycholog.

Šlo o největší misi českých policejních psychologů v zahraničí a bezesporu o jednu z jejich nejtěžších akcí. Přestože jsou zvyklí sdělovat špatné zprávy pozůstalým, i pro ně bylo působení v Chorvatsku, vzhledem k rozsahu tragédie, zatěžkávací zkouškou.

Lazecký, který pracuje u jihomoravské policie, byl překvapen tím, jak byli přeživší v nemocnici i ve vypjatých chvílích disciplinovaní. "Nezapomněli na solidaritu, podporovali se navzájem, dávali si přednost při jednáních," uvedl. Obavy měli prý z toho, zda se dostanou všichni do vládního leteckého speciálu, který byl pro ně vyslán. Ujištění, že se dostane na všechny, přijali s velkou úlevou.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Vojenský speciál na brněnském letišti

Zda a jaké psychické potíže mohou cestující mít, podle Lazeckého nelze nyní říci. "U každého je to jiné. Každý se s takovou situací vyrovná jinak. Rozhodně kontakty na nás nadále všichni mají. Pokud budou mít sebemenší pocit, že potřebují pomoc odborníka, měli by ji bez váhání vyhledat," dodal.

Nehoda se stala v sobotu nad ránem na dálnici A1 ve středním Chorvatsku. V autobuse cestovalo 51 lidí. Osm z nich na místě zemřelo, asi 40 utržilo zranění. Spekuluje se o tom, že kolizi zavinil mikrospánek řidiče.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám