Hlavní obsah

Lidé se bleskurychle zastali Pospíšila, v Praze demonstrovali a děkovali mu

Praha
Aktualizováno

Odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila vyvolalo mezi lidmi různé reakce, často nesouhlasné. Nemohou se smířit zejména s důvody, které premiér Petr Nečas pro jeho odvolání uvedl. Na sociálních sítích proto lidé začali svolávat demonstrace na Pospíšilovu podporu.

Demostrace proti odvolání ministra Pospíšila Video: Novinky

 
Článek

První demonstrace začala ve středu na Palackého náměstí v Praze. V 18:00 se tam sešlo asi 80 lidí, převážně studentů. Po necelé půl hodině jejich klidný protest skončil.

Demonstraci svolali studenti Právnické fakulty UK. Organizátor Jakub Drápal řekl, že byla chyba odvolat z funkce Pospíšila v době, kdy vyhrál spor s bývalým pražským vrchním státním zástupcem Vlastimilem Rampulou a kdy chtěl na jeho místo jmenovat ústeckou žalobkyni Lenku Bradáčovou.

Důvody, které Nečas k odvolání Pospíšila uvedl, považují za nejasné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace proti odvolání Jiřího Pospíšila na Palachově náměstí v Praze.

Další demonstraci například organizuje předseda Strany zelených Ondřej Liška. Uskutečnit se má ve čtvrtek od 19:00 na Václavském náměstí. "Zítra všichni u koně, takto to vážně dál nejde!" napsal na svém facebookovém profilu Liška.

Lidé také píšou desítky vzkazů politikům, v nichž vyjadřují nespokojenost se středečním krokem premiéra Nečase. Využívají k tomu web Napište jim, který umožňuje kontaktovat volené zástupce. Na podporu Pospíšilovi vznikají i facebookové skupiny, v nichž se sdružují jeho sympatizanti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace proti odvolání Jiřího Pospíšila na Palachově náměstí v Praze.

Častým důvodem stížností je odůvodnění Nečase k odvolání Pospíšila. Lidé nevěří tomu, že za rozhodnutím stály pouze deklarované finanční problémy Pospíšilova resortu. O tomto důvodu ostatně pochybuje i řada politiků.

Nečas naopak dementoval spekulace, že by za jeho krokem stál nesouhlas se jmenováním Lenky Bradáčové pražskou vrchní státní zástupkyní.

Reklama

Výběr článků

Načítám