Hlavní obsah

Jste podvodník, nařkl Zaorálek Kalouska

Právo, Jan Martinek
Aktualizováno

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se ve středu v souvislosti s odvoláním ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) pustil do jiného člena vlády. Ostře zkritizoval ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který podle něj s premiérem Petrem Nečasem (ODS) „podkopává nezávislost policie“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Zaorálek se vyjadřoval k nedávnému vystoupení ministra financí, kdy Kalousek zpochybnil práci policie v případu bývalé ministryně Vlasty Parkanové. [celá zpráva]

Poukázal na údajný rozpor, když Kalousek hovořil o kauze ProMoPro, ve které figuroval ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), jako o „nestandardní zlodějně“, kdežto pochybení Parkanové bagatelizoval. „V tomto státě máme ministra financí, který se chová jako podvodník, když mluví o penězích, které nám unikají,“ hřímal Zaorálek.

Kalousek: Nelze srovnávat kauzy CASA a ProMoPro

Ministr Kalousek na jeho slova vzápětí reagoval. „Pan Zaorálek zjevně rozlišuje jen politickou příslušnost. Já rozlišuji konkrétní situaci,“ řekl Právu Kalousek. Dodal, že by mluvil stejně razantně, kdyby na místě Parkanové byl bývalý ministr za ČSSD.

Za svou kritikou policie si Kalousek i nadále stojí. Právu řekl, že policejní žádost o vydání Parkanové adresovaná poslancům obsahuje manipulace a lži.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

„Žádost obsahuje manipulaci s paragrafy, když mluví o nutnosti znaleckého posudku, dále policejní zvůli. Tvrdí, že letouny CASA nejsou vojenský materiál, když všechny relevantní instituce, včetně Evropské komise, říkají, že vojenský materiál jsou. Ale policie je přesvědčena, že není. To je jasná policejní zvůle. Dále obsahuje jednu prokazatelnou lež,“ řekl ve středu Kalousek.

„Oni se odvolávají na to, že Vlasta Parkanová si musela být vědoma nutnosti znaleckého posudku, když na servisní smlouvu si ho nechat zadala. Nejenže zcela ignorují skutečnost, že se jednalo o jiný režim zakázky. Podstatnější je, že servisní smlouva se uzavírala až půl roku poté, co Vlasta Parkanová opustila ministerstvo, řešila ji až Fischerova vláda. Můžeme mít jiný názor na nutnost znaleckého posudku, ale nemůžeme mít jiný názor na to, kdo byl v té době ministrem obrany,“ sdělil Právu Kalousek.

Krotím se, připustil Kalousek

Za slova, že policie útočí na demokratické mechanismy v této zemi, ministra Kalouska zkritizoval i policejní prezident Petr Lessy. Vyjádřil se k nim i premiér Petr Nečas. „Na zasedání vlády jsem pana ministra požádal, aby krotil své expresivní výrazy,“ řekl premiér ve středu novinářům.

Kalousek výtku premiéra potvrdil. "Ujistil jsem ho, že se skutečně mírním. Kdybych říkal, co si opravdu myslím, bylo by to mnohem horší," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám