Hlavní obsah

Pospíšilovi mělo zlomit vaz chystané povýšení Bradáčové

Novinky, ČTK, jas, rav
Aktualizováno

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal již minulý týden ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) návrh, aby do funkce pražské vrchní státní zástupkyně jmenoval Lenku Bradáčovou. Pospíšil chtěl návrhu vyhovět. Podle zdroje Práva bylo právě to důvodem, proč premiér Petr Nečas (ODS) nechal Pospíšila ve středu odvolat. Nečas to odmítl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Článek

„Návrh na jmenování doktorky Bradáčové vrchní státní zástupkyní byl doručen na ministerstvo minulý čtvrtek. Ona s tím souhlasila, což je samozřejmě podmínka pro její případné jmenování,“ řekl ve středu Právu Zeman.

Právě fakt, že Pospíšil hodlal Zemanovu návrhu vyhovět a jmenovat Bradáčovou do čela vrchních žalobců, je podle důvěryhodného zdroje Práva oním hlavním důvodem, proč musel šéf resortu spravedlnosti ve funkci skončit.

Podle Pospíšila jsou důvody jeho odvolání jiné, než uvedl premiérVideo: Novinky

Pospíšil v ČT řekl, že byl připraven návrhu jmenovat Bradáčovou do funkce pražské vrchní státní zástupkyně vyhovět.

Nečas spekulace odmítl

Zeman ve středu uvedl, že není schopen říci, jak nynější Pospíšilův odchod ovlivní budoucí personální obsazení státního zastupitelství.

Premiér Petr Nečas později spekulace o tom, že odvolání Pospíšila souvisí se jmenováním Bradáčové do funkce pražské vrchní státní zástupkyně, důrazně popřel.  „O tomto (Zemanově - pozn. red.) návrhu jsem se dozvěděl až dnes kolem 12. hodiny z médií poté, co byl ministr spravedlnosti již odvolán,“ citovala jej Česká televize.

K vyvrácení spekulací ještě předtím vyzvala Nečase TOP 09. Podle jejího místopředsedy Miroslava Kalouska by měl Nečas s novým ministrem spravedlnosti Bradáčovou do funkce pražské vrchní státní zástupkyně jmenovat, aby potvrdil, že odvolání Pospíšila s ní nesouvisí. [celá zpráva]

Proslavil ji Rath

Bradáčová, která nyní působí na krajském státním zastupitelství v Ústí nad Labem, se do povědomí širší veřejnosti dostala v souvislosti s kauzou zadržení poslance ČSSD a středočeského hejtmana Davida Ratha.

Bradáčovou přitom Zeman považuje za „velice odborně zdatnou profesionálku“.

„Dokázala, že dokáže vést lidi tak, aby státní zastupitelství fungovalo efektivně a má ještě navíc stejný pohled na budoucnost vrchního státního zastupitelství. A v neposlední řadě má velký morální kredit,“ vychválil Zeman náměstkyni ústeckých žalobců a zároveň šéfku Unie státních zástupců.

Na dotaz Práva, jestli se nebál svůj návrh podat v okamžiku, kdy Lenka Bradáčová vyvolává v určitých především politických kruzích negativní ohlasy, reagoval Zeman jednoznačně: „Já nebudu dávat do funkcí bezbarvé lidi. Pro mě má takové vlastnosti, které jsou velice důležité pro funkci vedoucího státního zástupce.“

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Ve funkci by v případě jmenování nahradila Vlastimila Rampulu, který skončil na základě Pospíšilova tlaku. Ministr nebyl spokojen s jeho prací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám