Hlavní obsah

Pospíšil: O svém odvolání jsem neměl ani potuchy

Právo, Radim Vaculík

Jiří Pospíšil (ODS), kterého nechal premiér Petr Nečas ve středu prezidentem odvolat z funkce ministra spravedlnosti, v rozhovoru pro Právo řekl, že o svém odchodu z postu neměl tušení. V čele justice stál s přestávkami od září 2006.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Článek

Mohu vás požádat o reakci na aktuální informaci o vašem odvolání?

Mě se neptejte. Ptejte se pana premiéra, on má pravomoc měnit ministry.

Něco vám ale říct musel, ne?

Před půl hodinou mi řekl, že má problém s tím, že došlo k navýšení rozpočtu resortu spravedlnosti, respektive jeho kapitoly vězeňství, a že to je důvod pro mé odvolání. Náš rozhovor byl velmi stručný a z mé strany naprosto neemotivní a opravdu odcházím v klidu s pocitem, že jsme udělali kus dobré práce.

Škoda, že se nám některé věci typu jmenování nového vrchního státního zástupce v Praze a dokončení zákona o státním zastupitelství nepodařilo dokončit.

Premiér opravdu zdůvodnil vaše odvolání navýšením rozpočtu ministerstva kvůli vězeňství?

Ano, ano. Trošku mě to překvapilo, když už to bylo vládou schváleno, proč nyní až následně, ale já to rozhodnutí pana premiéra respektuji. Myslím si o tom své, ale nebudu to říkat.

A skutečný důvod vám tedy neřekl?

Ne. Já vám řeknu, co mi řekl. Byl to krátký pětiminutový rozhovor dnes ráno s tím, že odjíždí na Hrad a konstatuje tento důvod, to určitě. Já to vím půl hodiny, víc o tom nevím. Já o tom neměl žádné potuchy, teď na vládě jsme spolu normálně komunikovali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám