Hlavní obsah

Tři čtvrtiny dětí v Česku se málo pohybují. Pětina chlapců má nadváhu

Právo, Václav Pergl

Životní styl českých dětí a školáků je špatný. Odhalila to mezinárodní studie, které se v roce 2010 zúčastnilo zhruba 230 tisíc dětí od 11 do 15 let ze 41 zemí světa. Z nich bylo téměř 5700 dětí z 94 škol v ČR.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Bohužel výsledky studie mne nepřekvapují. Už delší dobu máme podobné informace,“ řekl v úterý Právu ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) při představování závěrů studie.

Ukázalo se například, že tři čtvrtiny českých dětí nesplňují mezinárodní doporučení pro pohybovou aktivitu a nemají 60 minut pohybu každý den. Nadváhou nebo obezitou trpí přibližně pětina chlapců a desetina dívek. Více než polovina 13letých a tři čtvrtiny 15letých zkusily kouření. Přibývá dětí opakovaně opilých a kuřáků včetně marihuany.

Studie také ukázala, že v 15 letech snídá pouze 46 % chlapců a 42 % dívek.

„Víme, že asi z deseti procent má na zdraví člověka vliv zdravotní péče a zbylých 90 procent představuje životní styl, životní prostředí, genetika a ekonomické faktory,“ řekl Heger s tím, že životní styl je tedy pro zdraví jedince naprosto zásadní.

Studie dále přinesla tato zjištění:
Životní spokojenost dívek s věkem klesá, u chlapců se nemění.
Ve skupině 13letých je počet chlapců s nadváhou a obezitou 3x vyšší než ve skupině dívek.
Sedm z deseti dětí tráví více než dvě hodiny denně u počítače.
Slazené limonády pije každý den čtvrtina chlapců.
Polovina 13letých a tři čtvrtiny 15letých mají zkušenosti s tabákem. Pravidelnými kuřáky je osmnáct procent patnáctiletých dětí, přičemž dívky kouří výrazně častěji než chlapci.
V mezinárodním srovnání české 13leté dívky v kouření zaujímají dokonce druhé místo hned za Grónskem.
V konzumaci alkoholu pak 13letí a 15letí zaujímají první příčku z hodnocených jednačtyřiceti zemí.
Více než pětina chlapců a čtvrtina dívek v 9. třídách základních škol má zkušenost s pohlavním stykem.
Čtvrtina dívek získala zkušenost s pohlavním stykem do 15 let.

Oněch deset procent představuje např. očkování nebo pravidelné preventivní prohlídky u lékaře.

Podle ministra Hegera bude třeba napříč jednotlivými resorty udělat různá opatření v prevenci a výchově mladé generace, která povedou ke zlepšení životního stylu českých dětí.

Heger by zvýšil daň u alkoholu

To se totiž odrazí i v dospělosti ve snížených nákladech na zdravotní péči. Vždyť desítky miliard korun jsou vydávány na léčbu následků kouření, alkoholismu a obezity.

Ministr se přimluvil i za to, aby stejně jako u cigaret stoupla daň i u alkoholu, který je podle Hegera ještě mnohem cenově dostupnější než cigarety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám