Hlavní obsah

Raketový postup Zemana na Hrad se zastavil, zůstává na třetím místě

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Stoupající preference prezidentského kandidáta Miloše Zemana, který právě v úterý oficiálně přijal prezidentskou kandidaturu, se podle výzkumu společnosti Factum Invenio zastavily. Zeman nyní ztrácí na druhého Jana Švejnara 2,4 procenta hlasů. Nejvíce lidí by podpořilo Jana Fischera.

Foto: David Ryneš, Novinky

Prezidentský volební model v červnu 2012

Článek

„Miloš Zeman na jaře snížil náskok dvou hlavních favoritů, aktuálně se ale růst jeho podpory zastavil na úrovni 13,4 procenta,“ informuje agentura. Na čele tak zůstává dvojice ekonomů Fischer - Švejnar, přičemž hlavního favorita a bývalého předsedu vlády by volilo 25,3 procenta lidí. Švejnarovi by hlas odevzdalo 15,8 procent lidí.

Prezidentský volební model k 26. červnu 2012
Jan Fischer25,3
Jan Švejnar15,8
Miloš Zeman13,4
Tomio Okamura8,8
Jiří Dienstbier8,5
Jana Bobošíková7,6
Karel Schwarzenberg5,2
Zdeněk Tůma4
Přemysl Sobotka3,1
jiná osobnost8,3

Polepšil si naopak jediný kandidát ČSSD Jiří Dienstbier. Ten má nyní podporu 8,5 procenta. 8,8 procenta lidí by volilo Tomia Okamuru, který o své prezidentské kandidatuře rozhodne na základě výsledku podzimních senátních voleb, v nichž kandiduje na Zlínsku jako nezávislý. Vladimíru Dlouhému, jenž oznámil svoji kandidaturu až v průběhu dotazování, přisuzuje volební model znatelně méně než 3 %.

Průzkum, kterého se zúčastnilo 961 dospělých Čechů, se odehrál ve dnech 14. - 26. června. Přímé volby by se aktuálně zúčastnilo 65,5 procenta oprávněných voličů. Žádný z navrhovaných kandidátů by v prvním kole nezískal nadpoloviční počet hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám