Hlavní obsah

Praha zruší tendr na dodávku opencard za 100 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha zřejmě zruší stomiliónový tendr na dodávku karet opencard, který vyhlásila loni v říjnu. S návrhem v úterý souhlasili radní hlavního města. Řekla to mluvčí magistrátu Tereza Králová. Důvodem byl malý počet uchazečů. Praha zřejmě vypíše nové výběrové řízení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Karta Opencard budí od spuštění projektu řadu kritických reakcí.

Článek

Karty v minulosti pro Prahu zajišťovala firma Haguess, pro ni ji ale vyráběly jiné firmy. Město nyní chtělo mít smlouvu přímo s výrobcem karet. Praha chtěla vybrat tři vítěze, kteří by plastové karty s čipem dodávali po čtyři roky. Město s nimi mělo uzavřít rámcovou smlouvu. Do tendru na dodávku karet opencard se podle dřívějších informací přihlásilo pět firem, mezi kterými byly například Česká pošta, Wincor Nixdorf nebo dosavadní dodavatel Monet. Tři z nich ale byly vyloučeny.

Původně se počítalo s tím, že hlavní město bude potřebovat statisíce karet pro držitele, kterým letos a v následujících letech končí platnost. Praha ale nakonec rozhodla, že platnost karet vydaných v období od 1. srpna letošního roku do 31. července příštího roku prodlouží o dva roky.

Kartu opencard vlastní přes 950 tisíc lidí, slouží především jako tramvajenka a průkazka do knihovny. Je možné na ni získat také slevy. Kritizovaný projekt opencard už stál kolem miliardy korun. Především v počátku ho provázely problémy a nevýhodné smlouvy.

Protikorupční policie loni obvinila pět úředníků z pražského magistrátu, všichni čelí obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Dvěma úředníkům tento měsíc obvinění rozšířila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám