Hlavní obsah

Duka u hrobu obětí komunismu: V institucích sedí ti, kdo pohrdali právem

– Praha
Novinky, val

Kardinál Dominik Duka se nebývale ostře pustil do české politické reprezentace. Během pietní akce za oběti minulého režimu z let 1948 až 1989 vznesl žalobu na to, že funkcionáři tohoto období zastávají i nadále vysoké funkce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dominik Duka

Článek

„Požádali jste mě o modlitbu,“ spustil kardinál s vážným výrazem ve tváři a pokračoval: "Ale protože znám a vím, co prožívala vaše srdce měsíce a léta, co prožívali ti, kteří platili životem, žaluji. Žaluji tomu, ke kterému mnozí marně volali a spínali ruce. Žaluji, že i dnes jsme svědky toho, že ti, kteří pohrdali právem a spravedlností, se nám znovu vysmívají a sedí v lavicích institucí, které by měly být zárukou zákonitosti a práva v této zemi.“

Duka nad čestným pohřebištěm v pražských Ďáblicích zavzpomínal i na své vlastní zkušenosti z vězení za minulého režimu. „Stojíme zde na místech, kde jsme svědky, že nenávist k druhému člověku šla již za hrob, že ponižování nestačilo za jejich života,“ uvedl pak na adresu obětí. Na závěr svého proslovu připojil modlitbu.

Pietního aktu, který uspořádalo Sdružení bývalých politických vězňů, se zúčastnila také řada jiných osobností třetího odboje. Svou řeč pronesla například sestra bratří Mašínů Zdena.

„Nemohu dobře vyjádřit, s jakými pocity jsem přijala pozvání na toto místo, kam jsem chodila 40 let na smetiště, kam byly vhozeny ostatky naší statečné matky,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám