Hlavní obsah

Diskriminaci ženy kvůli pohlaví soud neuznal ani napotřetí

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomka Marie Čauševićová ani napotřetí neuspěla se svou žalobou týkající se možné diskriminace kvůli pohlaví. Místo omluvy a milió­nové satisfakce bude naopak ona muset platit, a to náklady soudního řízení ve výši zhruba sto tisíc korun. Obvodní soud pro Prahu 7 minulý týden znovu po půldruhém roce odmítl, že by Čaševićová neuspěla v roce 2005 při výběrovém řízení na nového ekonomického ředitele společnosti Pražská teplárenská právě proto, že je žena.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marie Ćauševičová

Článek

Soud si přitom zřejmě nedělal příliš těžkou hlavu z dřívějších závazných rozhodnutí nadřízeného Městského soudu v Praze a dokonce i Nejvyššího soudu, které předchozí zamítavé verdikty postupně zrušily. Podle druhého z nich Čauševićová byla při konkurzu znevýhodněna tím, že ji firma po bezvýsledném prvním kole nepozvala do toho druhého, v němž už ředitele-muže vybrala.

Obvodní soudce si ale nadále stojí za tím, že se nejednalo o diskriminující přístup. Navíc nelenil a znovu nařídil ekonomce Čauševićové zaplatit asi stotisícové náklady sporu, i když odvolací městský soud v minulosti takovou povinnost žalobkyně zrušil.

Trest za drzost?

„Na mě to působí dojmem, že je to trest za moji drzost odvolat se proti rozsudku,“ nebrala si servítky Čauševićová, která přijala verdikt s rozhořčením.

Soud nevěří svědkyni

„Soud se neřídil právním názorem Nejvyššího soudu ani rozhodnutím toho odvolacího,“ řekla Právu žena, která zřejmě jako vůbec první v ČR soudně poukázala na možnou diskriminaci kvůli pohlaví.

Především se jí nelíbil fakt, že soudce opět neuvěřil výpovědi hlavní svědkyně sporu, tehdejší předsedkyně představenstva Pražské teplárenské a nynější šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové. Ta před soudem opakovaně uvedla, že Čauševićová diskriminována byla.

„Domnívám se, že mou žalobu obvodní soud zamítl zejména proto, že výpověď svědka, který svědčil v můj prospěch, soud nepřesvědčila o oprávněnosti mé žaloby. Naopak výpovědi tří svědků, kteří svědčili v můj neprospěch, byly pro soud přesvědčivé,“ sdělila Právu žalobkyně.

Podotkla, že je přece jasné, že nikdo z tehdejších členů představenstva s výjimkou jiné ženy otevřeně nepřizná, že ji kvůli pohlaví diskriminovali.

Opět se odvolá

Doplnila, že se i potřetí odvolá k městskému soudu, a věří, že změní rozsudek z Prahy 7.

Čauševićová také na dotaz Práva uvedla, že by ráda změnila soudce, který její případ rozhoduje, ale musely by pro to být dostatečně pádné důvody.

„Podle mého názoru je absurdní, aby se věc po úspěšném odvolání vracela původnímu soudci. O této absurditě mě přesvědčil celý průběh jednání,“ poznamenala ekonomka, které se nakonec podařilo před časem získat jinou manažerskou funkci − je ekonomickou ředitelkou jedné pojišťovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám