Hlavní obsah

Nečas v kauze CASA krotil Kalouska a obul se do ČSSD

Právo, rsk
Praha

Za pokrytecké označil v pondělí premiér Petr Nečas (ODS) výroky představitelů soc. dem. ohledně kauzy CASA a žádosti policie o vydání místopředsedkyně Sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09). Předseda vlády také nepřímo vyzval ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), aby zmírnil svou rétoriku. Ten v neděli hovořil o „náběhu na policejní stát“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS).

Článek

„Sociální demokraté ještě nedávno v souvislosti s obviněním bývalého hejtmana Ratha hovořili o politické objednávce na likvidaci nepohodlného opozičního politika a dvojí policii. Proto jsou jejich výhrady k ostatním licoměrné. Na druhou stranu si nemyslím, že nám hrozí policejní stát kvůli rozdílným právním názorům na jeden problém. Považuji za vhodné situaci v této věci uklidnit a nadále neeskalovat,“ uvedl Nečas ve stanovisku zaslaném Právu.

Přitom to byl sám Nečas, kdo před deseti dny v souvislosti s žádostí policie o vydání Parkanové uvedl, že „o tom, kdo bude ve vládě, nebo nebude ve vládě, nebude cestou žádosti o vydání rozhodovat parta policejních plukovníků nebo podplukovníků“.

Kalousek obvinil policii z útoku na demokracii

Kalousek v neděli v souvislosti s kauzou údajně předražených letadel CASA uvedl, že je přesvědčen, že „jsme svědky bezprecedentního policejního útoku na demokratické rozhodovací mechanismy státu“. Podle ministra se policie snaží kriminalizovat dlouholeté stanovisko resortu financí a výkladovou praxi.

„Jestli je praxe špatná, tak ji musí pomocí zákonů změnit parlament. Nelze ji změnit tak, že ji policista kriminalizuje. To je skutečně náběh na policejní stát,“ řekl Kalousek. Zopakoval, že neexistuje zákonná povinnost zadat si znalecký posudek na cenu obvyklou, kvůli čemuž chce vyšetřovatel, aby Sněmovna vydala Parkanovou ke stíhání s tím, že letouny byly předražené o 658 miliónů.

Na jeho slova reagoval v pondělí šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Domníváme se, že je zcela nezbytné, aby se k celé věci urychleně a jednoznačně vyjádřil jak předseda vlády, tak ministr vnitra a ministr spravedlnosti. Pokud bude premiér Nečas nadále mlčet, vystaví se podezření, že ve skutečnosti s výroky svého ministra financí sympatizuje a že i jemu není po chuti aktivita policie v kauze CASA,“ uvedl.

Kalouskovými výroky byl „velmi znepokojen“ i policejní prezident Petr Lessy. „Pokud jeho výroky nejsou založeny na nějakém konkrétním podkladě, jsou jeho útoky neopodstatněné a policie se jimi nenechá zastrašit,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám