Hlavní obsah

Schwarzenberg se postavil za EU, chce zastavit kácení na Šumavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg sdílí názor evropské komise, která požaduje zastavení kácení v šumavské lokalitě Na Ztraceném. Komise dokonce zvažuje, že by se kvůli kácení v šumavském národním parku mohla obrátit na soud.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

Podle ministra by se v národním parku rozhodně kácet nemělo. "Buď chceme národní park, nebo ne. Ale to ošulit, to se mi nelíbí," řekl ministr novinářům v Lucemburku. Podle něj je možné, že Brusel kvůli tomu vůči ČR zahájí právní kroky, a zdůraznil, že komise má právo zasáhnout. "Kácíme, kde nemáme kácet, a najdeme vždycky nějakou výmluvu proč," dodal.

Podle ministra je načase, aby Česko začalo dodržovat pravidla. Hlavní problém vidí Schwarzenberg u současného vedení parku, razantnější by podle něj mohlo ale být i ministerstvo životního prostředí.

"Bylo by načase, abychom konečně dodrželi pravidla... Když jsme přijali myšlenku národního parku, tak se k tomu chovat jako k národnímu parku a ne jako k něčemu, co se vydává za národní park, kde se zohledňují všechny jiné zájmy," řekl Schwarzenberg. "Tady jsou velmi silné lobbistické skupiny, velmi silné hlasy, které se do toho míchají, kterým vůbec ta představa národního parku nesedí," tvrdí šéf české diplomacie.

Komisaři vyzvali k zastavení kácení

V pondělí mezitím začali dřevorubci Na Ztraceném nedaleko Modravy kácet první stromy napadané kůrovcem kácet. Joe Hennon, mluvčí eurokomisaře Janeze Potočnika zodpovědného za životní prostředí, zároveň ČTK telefonicky řekl, že komise požádala ČR o zastavení těžařských aktivit. [celá zpráva]

Do Prahy v půlce června komisař zaslal dopis, ve kterém nastínil své výhrady, obavy a otázky ohledně těžby. ČR ale nemá žádný pevný termín pro zaslání odpovědi, protože zatím s ní Brusel nezahájil proceduru pro porušení unijního práva. "Jasně jsme řekli, že zahájíme právní kroky, bude-li to třeba," podotkl Hennon. Zdůraznil, že Brusel situaci monitoruje a obdržel už řadu podnětů. "Máme dobrý obrázek o tom, co se tam děje," uvedl.

Pokud se bude kácet, pak by se mohla komise obrátit i na soud. "Je to jedna z možností," připustil mluvčí. Šumava je podle něj významný ekosystém nejen z pohledu České republiky ale i širšího regionu. Vyskytují se tam specifické druhy a je třeba respektovat unijní právo týkající se ochrany životního prostředí.

Právě kvůli zjištění toho, zda je vše v souladu s právem či nikoli, komise požaduje další informace. Až poté, co je získá, by případně zahájila další kroky, včetně možného spuštění procedury pro porušení unijního práva. Ta může zemi dovést až před Soudní dvůr EU, kde by mohly ČR hrozit finanční sankce.

Reklama

Výběr článků

Načítám